Sneller ingrijpen bij te vroeg geboren baby’s

Nederlandse artsen zijn terughoudend met de behandeling van te vroeg geborenen terwijl medici ze steeds beter in leven kunnen houden.

Artsen moeten sneller doorverwijzen bij vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen. Speciale klinieken zouden beter in staat zijn de overlevingskansen van de baby’s te vergroten. Dat concluderen onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat gisteren is verschenen.

Artsen zijn volgens bestaande richtlijnen verplicht de vrouwen bij dreigende vroeggeboorte door te sturen naar gespecialiseerde dokters. Volgens de onderzoekers, kinderartsen en gynaecologen komt het er in de praktijk vaak niet van omdat er onduidelijkheid is over de ondergrens van levensvatbaarheid van de baby.

De onderzoekers bestudeerden 512 bevallingen in de regio’s Utrecht en Nijmegen van vroeggeboren baby’s na zwangerschappen die tussen de 22 en 31 weken hadden geduurd. In het algemeen geldt dat baby’s levensvatbaar worden geacht na een zwangerschap van 24 weken.

Uit het onderzoek bleek dat geen enkele arts actie ondernam om het kind te redden bij zwangerschappen die korter hadden geduurd dan 24 weken. Bij geboortes van kinderen van 24 weken zetten artsen in 89 procent van de gevallen geen behandeling in gang en overleden alle levend geboren kinderen in de verloskamer.

Bij kinderen die na 25 weken zwangerschap werden geboren, werd een kwart van de kinderen behandeld. Ook bij kinderen die ouder waren dan 26 weken bleven artsen terughoudend met behandelen. De sterfte bij deze groep was nog altijd 29 procent.

De onderzoekers noemen dat percentage opvallend omdat kinderen van 26 weken wereldwijd als levensvatbaar worden gezien.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk moeders met dreigende vroeggeboortes snel door te verwijzen, omdat de medische stand steeds meer kan om de kinderen in leven te houden.

Wel blijft de kans op blijvende handicaps groot. Daarom moeten artsen in de speciale klinieken voor vroeggeboortes volgens de wetenschappers steeds in samenspraak met de ouders afwegen of behandeling wenselijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden