Sneller alarm over foute arts

Minister Schippers maakt afspraken met EU-landen

Minister Schippers (volksgezondheid) wil niet wachten tot EU-landen in 2015 elkaar gaan waarschuwen voor artsen met een beroepsverbod in eigen land.

De afgelopen dagen heeft ze met verschillende collega's afspraken gemaakt om in de aanloop naar de Europese afspraak, alvast zwarte lijsten uit te wisselen.

Ook wil de bewindsvrouw niet dat landen elkaar alleen waarschuwen als een medicus een beroepsverbod heeft. Bij lichtere maatregelen, bijvoorbeeld als een arts een deel van zijn werkzaamheden niet mag uitvoeren of bepaalde bevoegdheden niet meer heeft, moeten landen elkaar eveneens actief informeren, zo heeft Schippers kunnen regelen.

Dit laatste kan helpen om te voorkomen dat artsen zoals de omstreden neuroloog Jansen Steur in andere landen toch aan het werk kunnen. De neuroloog werd in 2004 ontslagen wegens disfunctioneren, maar niet veroordeeld na de afspraak niet meer in Nederland aan de slag te gaan. Een zwarte lijst voor artsen zou hem in zo'n geval niet tegenhouden. Uitwisseling van gegevens over disfunctioneren wel.

Vanaf 2015 gaan EU-landen elkaar actief waarschuwen voor falende artsen. Met een negental landen dicht bij Nederland, zoals Engeland, Zweden, Finland en Noorwegen heeft Schippers vooruitlopend op de uitwisseling van zwarte lijsten over een paar jaar, alvast afspraken gemaakt. Bij de Europese Raad in het Litouwse Vilnius rondde ze daar de afgelopen dagen de laatste afspraken over af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden