Snelle zaadlozing ligt besloten in het erfelijk materiaal

(\N)

Voor sommige mannen is er geen houden aan. Na de penetratie komen ze steevast binnen de minuut klaar. De allervlugsten beleven hun hoogtepunt zelfs binnen tien seconden. Utrechtse wetenschappers hebben nu ontdekt dat dit deels aan het DNA ligt.

In het Journal of Sexual Medicine, dat deze week verschijnt, richten de deskundigen van de Universiteit Utrecht zich op een al eerder ontdekt gen. Het gen is verantwoordelijk voor de hoeveelheid en de activiteit van serotonine, een belangrijke boodschapperstof in het brein. Bij depressieve mensen is deze stof uit balans. Ook bij snelle lozers kan dat het geval zijn.

De Utrechters, onder leiding van neuropsychiater Marcel Waldinger, vergeleken 89 haastige klaarkomers met 92 mannen die er de tijd voor namen. Ze keken naar het bewuste gen, waarvan een lange en een korte variant bestaan. Beide versies kwamen in elke groep even vaak voor, dus daar kon het ejaculatieverschil niet aan liggen.

Of toch wel? Binnen de groep van de ’snelle jongens’ bleken mannen met het lange gen twee keer zo snel klaar te komen als degenen met het korte gen. Waar de eersten er gemiddeld 13 seconden over deden, wist de rest het tot 26 seconden te rekken. Daarmee is volgens Waldinger voor het eerst bewezen dat er bij snelle ejaculaties een genetische component meespeelt, hoe bescheiden ook.

De Utrechters gaan nu op zoek naar meer van dit soort DNA-varianten. Uiteindelijk hopen ze de kwaal beter te begrijpen en gerichter te kunnen behandelen. Eerst met medicijnen, later zelfs met gentherapie, waarbij de ongunstige genen worden vervangen. Maar zover is het nog lang niet, benadrukt Waldinger.

Arts-seksuoloog Rik van Lunsen uit het AMC in Amsterdam heeft gemengde ideeën bij het onderzoek. Enerzijds acht hij het aannemelijk dat sommige mannen door hun genetische samenstelling meer risico lopen. Anderzijds blijkt de bestudeerde genvariant bij de gezonde mannen uit het onderzoek geen enkel probleem. Kennelijk is er meer nodig dan alleen wat onfortuinlijk DNA.

Van Lunsen bekijkt het daarom breder. „De biologie is maar een deel van het verhaal. Naast DNA en serotonine spelen ook opvoeding, ervaring en gedrag mee. Mannen die hun zaad snel lozen, komen opvallend vaak uit een restrictief milieu. Hun eerste seksuele ervaring vond vaak plaats onder grote spanning, zoals bij misbruik. Ze gingen zich toen zorgen maken en hebben het probleem onbedoeld in stand gehouden.”

Daar kan ook de serotoninebalans in het brein verstoord door raken, aldus Van Lunsen. Daarom is hij tegen elke eenzijdige aanpak, of die nou strikt psychotherapeutisch of puur medicamenteus is. Elke patiënt heeft een eigen analyse nodig, en een persoonlijke behandeling.

Volgens Waldinger berusten de beweringen over misbruik en het eerste seksuele contact niet op gedegen wetenschappelijk onderzoek. „Bij mannen met een normale zaadlozing die menen dat ze snel klaarkomen, is het probleem vaak wel psychisch”, zegt hij. „Maar bij anderen, die binnen seconden klaarkomen en daar van jongs af aan last van hebben, is duidelijk een biologische oorzaak in het spel. Dan moet je medicijnen geven, niet wroeten in het verleden.” Zo fijn als een orgasme kan zijn, zo stekelig blijkt het debat. Voorlopig zijn de heren nog niet klaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden