Snelle test toont in twee uur hiv-infectie

GGD Amsterdam en Soa Aids Nederland sporen homomannen aan om zich te laten testen

Als homomannen die onbeschermde seks hebben gehad zich snel zouden laten testen op hiv, zou de verspreiding van het hiv-virus flink kunnen worden ingedamd. Met de introductie van een snelle hiv-test kunnen homomannen in Amsterdam er nu binnen twee uur achter komen of zij hiv-positief zijn. Soa Aids Nederland en GGD Amsterdam lanceren hierom de op homo's gerichte campagne 'Heb ik hiv?'. Snel testen is belangrijk, omdat in de beginfase hiv het besmettelijkst is.

Schetst de campagne geen negatief beeld van homo's? Welnee, zegt Soa Aids Nederland. Het is juist een makkelijk bereikbare doelgroep. "Wij maken onze campagne bekend via homomedia", vertelt Wim Zuilhof, programmamanager bij Soa Aids Nederland. Twee derde van de hiv-dragers in Nederland bestaat uit homomannen. De meeste dragers wonen in Amsterdam.

United Nations Aids schat dat er in Nederland zo'n 25.000 hiv-patiënten zijn. Ieder jaar komen er zo'n 1100 bij. Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam vinden dat die cijfers omlaag kunnen.

Op dit moment duurt het zeven tot tien dagen voordat de uitslag van een hiv-test bekend is. Het nieuwe programma werkt een stuk sneller, zegt Zuilhof. Als de patiënt vervolgens medicatie gaat gebruiken, is dat niet alleen beter voor zijn eigen gezondheid, maar ook voor die van anderen, omdat medicijnen ervoor zorgen dat de hiv-drager anti-stoffen aanmaakt en daardoor minder besmettelijk is.

Homomannen kunnen een symptomencheck doen op www.hebikhiv.nl. Komt hieruit dat de man een grote kans heeft geïnfecteerd te zijn, dan krijgt hij een verwijsbrief voor de GGD Amsterdam. De GGD neemt vervolgens bloed af. Een nieuwe machine test of er inderdaad een hiv-infectie aanwezig is in het bloed.

Zuilhof: "Dit is nog niet eerder in Nederland gedaan. Het is vrij uniek dat dit apparaat een actief deel van het hiv-virus test." Na anderhalf uur kan er al een antwoord zijn op de vraag of er hiv aanwezig is in het lichaam. Als dit het geval is, wordt de patiënt doorverwezen naar een hiv-behandelcentrum voor medicatie.

Kees Brinkman, internist-infectioloog bij het Academisch Medisch Centrum, omarmt het initiatief. Met deze test wordt er zand in de motor van de hiv-epidemie gestrooid, vindt hij.

Het probleem is alleen dat de symptomen van hiv op griep lijken, waardoor mensen in de beginfase (de acute fase) niets ondernemen. "Voorlichting is daarom broodnodig, om mensen te stimuleren een snelle hiv-test te doen."

Tot nu toe is 'Heb ik hiv?' een kleinschalige campagne. Het apparaat dat actieve hiv-infecties test is vrij nieuw. Zuilhof: "Eerst willen we kijken of dit werkt. We verwachten dat dit zo succesvol wordt dat we dit kunnen uitrollen naar andere steden en risicogroepen, zoals migranten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden