Snelle heiligverklaring JP II is 'zaak voor nieuwe paus'

VATICAANSTAD - De nieuw te benoemen paus zal moeten besluiten of een versnelde procedure begonnen kan worden voor de mogelijke zaligverklaring en uiteindelijke heiligverklaring van Johannes Paulus II. Dat zei Joaquin Navarro-Valls, woordvoerder van het Vaticaan, afgelopen zaterdag.

Tijdens de uitvaartdienst vrijdag scandeerden duizenden aanwezigen op het St. Pietersplein dat de overleden Poolse paus snel heilig verklaard moet worden. Doorgaans is dat een proces dat pas na decennia of zelfs eeuwen uitmondt in een zalig- of heiligverklaring. De kerkelijke regels bepalen ook dat de procedures pas vijf jaar na iemands dood in gang gezet mogen worden.

Aan die laatste regel hield Johannes Paulus II zich overigens zelf niet in het geval van Moeder Teresa. Het proces dat in 2003 tot haar zaligverklaring leidde, begon al een jaar na haar dood in 1997.

Voor een zaligverklaring is behalve een voorbeeldige levenswandel ook een wonder vereist dat op voorspraak van de kandidaat-zalige zou zijn geschied. De heiligverklaring is een vervolg op de zaligverklaring. Een van de vereisten is hier dat er na de zaligverklaring nog tenminste één wonder is gebeurd op voorspraak van de zalige.

Volgens Italiaanse media zaterdag heeft het Vaticaan al de eerste documenten toegestuurd gekregen van personen die zeggen dat Johannes Paulus II bij leven wonderen heeft verricht. Zo zouden kankerpatiënten zijn genezen, onder wie een vierjarig kind. Een arts, die ooit een operatie uitvoerde op de paus, zou uit een coma zijn ontwaakt. Al deze claims moeten eerst zorgvuldig worden onderzocht door een speciale commissie van het Vaticaan. Vervolgens moet de paus een eventueel voorstel goed- of afkeuren.

Overigens hebben de kardinalen dit weekend met onmiddellijke ingang een mediastilte afgekondigd, tot aan het conclaaf. Na het begin van het conclaaf op 18 april mogen de kardinalen helemaal geen contact meer met de buitenwereld hebben.

Woordvoerder Navarro-Valls vroeg journalisten de kardinalen niet meer te benaderen voor interviews. Hij zei dat de beslissing niet moet worden uitgelegd als een belediging van de media, maar als een gebaar van 'grote verantwoordelijkheid'. De kardinalen beginnen nu een periode van 'stilte en gebed', aldus Navarro-Vals.

Het aantal kardinalen dat zal kunnen stemmen tijdens het conclaaf is inmiddels gedaald 115. Twee kardinalen, de Filippijnse Jaime Sin, en de Mexicaanse Suarez Rivera, hebben laten weten niet naar Rome te kunnen komen in verband met hun slechte gezondheid. Alleen de kardinalen die jonger zijn dan tachtig mogen hun stem uitbrengen voor een nieuwe paus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden