'Snelle behandeling Robert M.'

Advocaten proberen dubbel slot van gevangenisdeur te halen

Als de Amsterdamse rechtbank Robert M. veroordeelt voor misbruik van een groot aantal jonge kinderen, dan is een lange straf op zijn plaats. Maar zeker niet de maximumstraf van 20 jaar in combinatie met tbs en dwangverpleging, zo pleiten zijn advocaten.

In de ogen van de verdediging heeft het Openbaar Ministerie alles uit de kast gehaald om M. uit de maatschappij te weren. De eis van het OM is een verkapt levenslang. Tbs en een maximumstraf mogen volgens de advocaten niet dienen als dubbel slot op de gevangenisdeur.

De advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot toonden zich gisteren tijdens hun pleidooi voor Robert M. gevoelig voor de grote onrust onder de ouders van de slachtoffers uit de Amsterdamse zedenzaak. Hun woorden kwamen bijna aan als een verontschuldiging. In de rechtsstaat Nederland heeft ook M. recht op een goede verdediging en een onafhankelijk oordeel van de rechtbank. En op dat onafhankelijke oordeel is aanzienlijke druk uitgeoefend, menen beide advocaten. Politici hebben zich nadrukkelijk met de uitkomsten van het proces bemoeid. Anker haalde daarbij een uiting van Geert Wilders (PVV) aan op internet die zich afvroeg: "Chemische castratie?" In de publiciteit was M. al veroordeeld.

Voor M. dient op een groot aantal gronden vermindering van de maximumstraf te volgen, vinden zijn verdedigers. Hij werkte mee aan het traceren van de slachtoffers. In de 33 lange verhoren gaf hij de rechercheurs de codes en wachtwoorden van zijn computer, waardoor de belastende foto's konden worden gevonden. Het zwaarste punt in de verdediging is de relatie tussen de maximumstraf en de tbs. Uit de rapporten blijkt dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat levert populair gezegd een verminderde schuld op, een deel van het handelen wordt verklaard door een ziektebeeld. Vrijwel altijd leidt die kwalificatie dan ook tot een verlaging van de straf.

De advocaten boden de strafkamer ook een alternatief voor de lange straf zonder tbs: een kortere straf, en als het dan toch tot tbs met dwangverpleging moet komen, dan maar eerder met de behandeling beginnen. "Je hoeft geen witte jas aan te hebben om te weten dat een klinische behandeling meer effect heeft als op korte termijn kan worden begonnen", aldus Anker. En dan is er nog een laatste mogelijkheid die de wet biedt: een lange straf maar dan wel - op advies van de rechter - snel beginnen met behandelen. Nu nog geldt dat behandeling volgt als de straf voor tweederde is uitgezeten. Bij 20 jaar zou die dan pas na bijna dertienenhalf jaar plaatsvinden.

De verdediging houdt nadrukkelijk ook de mogelijkheid van vrijspraak open. Het onderzoek zou op een ondeugdelijke wijze, zonder een goede grond voor een verdenking zijn begonnen. De bewijzen zouden op een onrechtmatige wijze zijn verkregen. M. heeft dan wel alles bekend, maar een bekentenis zonder verder bewijs kan in het strafrecht niet tot een veroordeling leiden.

Advocaten hekelen ingreep minister
Robert M. heeft tijdens zijn voorarrest moeten leven onder een zwaar regiem met 24 uur lang cameratoezicht en in isolatie. De beperkende maatregelen hadden ook grote gevolgen voor zijn beide advocaten. Vijfentwintig keer probeerde advocaat Van der Goot het regiem te versoepelen. Hij kreeg steeds nul op het rekest en ging vier keer in beroep. Volgens de raadsheren werden de strenge maatregelen opgelegd door de minister (Ivo Opstelten) en staatssecretaris (Fred Teeven) van veiligheid en justitie. De voor de ordemaatregelen verantwoordelijke directeur van de penitentiaire inrichting in Vught heeft tegen Anker en Van der Goot gezegd: "Het is voor het eerst dat de regie mij uit handen is genomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden