Snelheidsduivel krijgt boete én een kindertekening Veilig verkeer in Antwerpen

GIJS MOES | BRUSSEL

Hardrijders of automobilisten die door rood rijden, krijgen voortaan in Antwerpen niet alleen een boete in de bus, maar ook een kindertekening. Met die actie hoopt de Antwerpse politie de automobilisten te laten nadenken over hun gedrag. Naar verwachting gaan er de komende tijd circa 30.000 tekeningen op de bus.

De ontwerpen zijn gemaakt door duizend kinderen van lokale basisscholen. Ze hebben vooral ongevallen en politiewagens getekend. De naam van de tekenaar wordt vermeld, en de boodschap 'Merci om trager te rijden'. Die leuze is in en rond Antwerpen ook te zien op vlaggetjes langs de straten.

De politie wil de snelheidsovertreders duidelijk maken dat ze in de fout zijn gegaan en daarbij meteen een boodschap meegeven, zegt een woordvoerder van de Antwerpse politie tegen omroep VRT. "Verkeersveiligheid is belangrijk voor ons en voor jonge kinderen, dus gelieve daar in de toekomst rekening mee te houden."

Het plan kan op goedkeuring rekenen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Schitterend", zegt een woordvoerder. "Je geeft de boodschap mee dat te snel rijden niet kan, maar je geeft er meteen ook de reden bij. De waarheid komt uit een kindermond."

Veilig Verkeer Nederland vindt het 'een creatief idee', dat automobilisten 'op een ludieke manier' kan laten nadenken over de gevolgen van hun overtredingen.

Het Landelijk Parket Team Verkeer heeft in Nederland geen plannen voor een dergelijke bewustwordingsactie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden