Snelheidsboete voor rekening van baas

den haag – Bedrijven en instellingen moeten opdraaien voor snelheidsboetes van hun werknemers als die niet met opzet te snel reden. Dat concludeert FNV-bond AbvaKabo na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof vernietigde vorige week een uitspraak van de kantonrechter. Die viel in het voordeel van gedaagde TPG uit. Het hof stelt dat het postbedrijf in 2003 ten onrechte een boete heeft verhaald op een chauffeur. Volgens de rechters was er geen sprake van opzet of bewust roekeloos gedrag, omdat de medewerker net boven de maximumsnelheid reed. De man krijgt nu het boetegeld van 56 euro terug.

„In zijn algemeenheid zal er bij een overtreding van de maximumsnelheid tot 10 kilometer per uur geen sprake zijn van opzet of roekeloosheid”, motiveert de rechter. Voor een derde overtreding later dat jaar moet de TPG-chauffeur wel opdraaien, vindt de rechter. Hij reed toen 11 kilometer per uur te snel.

Volgens de vakbond kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor werkgevers. „Ik denk aan buschauffeurs, maar eigenlijk gaat het op voor alle werknemers die rondrijden in een auto waarvan het kenteken op naam van de werkgever staat”, meent advocaat Arno van Deuzen van de vakbond.

Bij TPG Post heeft het arrest „de wenkbrauwen doen fronsen”, aldus een woordvoerder. Het bedrijf, dat tienduizenden chauffeurs in dienst heeft, kan de reikwijdte van de uitspraak nog niet overzien en heeft de kwestie onder meer bij zijn advocaat neergelegd. „De kosten kunnen fors oplopen. Tot nu toe werden boetes door de mensen zelf betaald.” De onderneming voert overleg met brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) over de gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden