'Snelheidsbegrenzer leidt tot hoger dieselverbruik'

Van onze redactie economie ZOETERMEER - Volgens een eigen onderzoek van de ondernemersorganisatie Transport en logistiek Nederland leidt de snelheidsbegrenzer tot meer in plaats van minder brandstofverbruik door vrachtwagens. TLN heeft minister Andriessen van economische zaken nu gevraagd om een onafhankelijk onderzoek.

Na een test met twee standaardvrachtwagencombinaties bestrijdt TLN de bewering van (de toenmalige) minister Maij van verkeer dat de snelheidsbegrenzer drie procent brandstof bespaart. Maij zei dat onlangs in antwoord op vragen van het Kamerlid Blaauw (VVD). De minister beriep zich op een onderzoek uit 1990 van bureau Goudappel Coffeng. Het bureau stelde zelf al dat het verminderde brandstofverbruik niet alleen aan de begrenzer was te danken.

85 kilometer

Voor internationaal vervoer in de EU is de snelheidsbegrenzer vanaf 1 januari 1995 verplicht, met een maximumsnelheid van 85 kilometer per uur. Nederland en Duitsland wilden de begrenzer tezelfdertijd ook binnenlands verplicht stellen, hoewel dat pas in 1996 hoeft. Nu Duitsland daarvan is teruggekomen, moet Nederland dat ook doen, stelt TLN, om Nederlandse transporteurs niet te benadelen.

Veel transporteurs die al met de begrenzer rijden, klagen volgens TLN over verhoogd brandstofverbruik met name in heuvelachtig gebied. Bij afdalingen verliezen de vrachtwagens met begrenzer snelheid, zodat ze bij de daarop volgende stijging meer brandstof nodig hebben. Die klachten zijn bevestigd door de eigen test.

Volgens TLN wordt dat probleem opgelost bij een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Daarover, en over het beweerde effect op de verkeersveiligheid zou een onafhankelijk praktijkonderzoek uitsluitsel moeten geven. “Een maatregel die de bedrijfstak 200 miljoen gulden kost, kan niet alleen vanachter een bureau worden genomen”, stelt TLN.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden