Snel wil heel behoedzaam gaan sleutelen aan belastingparadijs Nederland

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën moet behoedzaam opereren in de aanpak van belastingontwijking. Beeld Phil Nijhuis
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën moet behoedzaam opereren in de aanpak van belastingontwijking.Beeld Phil Nijhuis

De nieuwe regels die staatssecretaris Menno Snel voorstelt, zijn een eerste voorzichtige stap in het aanpakken van belastingontwijking via Nederland.

Behoedzaam neemt de staatssecretaris van financiën, Menno Snel, de bocht. Hij wil greep krijgen op de afspraken die de Belastingdienst maakt met bedrijven. In een interview met Trouw zegt hij: "Een goed vestigingsklimaat is prettig, maar dan wel voor reële bedrijven".

Gaat hij dan nu brievenbusfirma's harder aanpakken? Gaat zijn aanpak in de praktijk veel anderen?

De D66-staatssecretaris kondigde gisteren aan dat zogeheten rulings - afspraken met bedrijven over de belasting die ze moeten betalen - alleen nog maar worden afgegeven als die zijn beoordeeld door een centraal rulingteam. En Snel geeft een schot voor de boeg: de eisen voor het maken van belastingafspraken worden strenger.

Overzicht

Nadat uit de onthullingen over belastingontwijking, de Paradise Papers, bleek dat er bij het maken van belastingafspraken met Procter & Gamble richtlijnen werden overtreden, wilde Snel al die afspraken op een rij. Hij verordonneerde een onderzoek naar alle rulings: is de goedkeuringsprocedure gevolgd en zo nee, zijn ze dan wel inhoudelijk juist? Uit dat onderzoek komt nu naar voren dat er fouten worden gemaakt. Eerder bleek al dat de Belastingdienst moeite had met het uitwisselen van gegevens over rulings met het buitenland.

Vanuit de oppositie kwam gisteren al kritiek op de aanpak van de staatssecretaris. Uit het onderzoek blijkt dat bij 78 rulings procedurefouten zijn gemaakt. In vijf van die 78 gevallen zijn de belastingafspraken inhoudelijk fout of waarschijnlijk fout en Snel wil dat die worden herzien. GroenLinks wil meer 'openheid'. Het is onbekend hoeveel inhoudelijke fouten er zijn gemaakt bij álle rulings en om welke bedrijven en bedragen het gaat, betoogt Kamerlid Bart Snels.

Om iets te veranderen in het systeem van belastingafspraken waarmee bedrijven worden gelokt lijkt Snel stap voor stap te werk te gaan. Hij moet alle partijen in de coalitie, en liefst ook de oppositie, achter zijn plannen krijgen. In het verleden was de VVD huiverig voor het veranderen van de rulingpraktijk. Het zou het Nederlandse vestigingsklimaat te veel aantasten. Maar in het regeerakkoord staat nu dat bedrijven die zich alleen maar in Nederland vestigen om belastingvrij geld rond te pompen worden aangepakt.

Pijnlijk

Opvallend is dat de staatssecretaris niet veel wil praten over het verleden, over de duizenden rulings die tot nu toe zijn gemaakt. Daarmee zou hij naar zijn voorgangers wijzen en dat is pijnlijk voor de coalitiepartners VVD en CDA die afgelopen jaren de post fiscale zaken in handen hadden. Ook wil hij zijn ambtenaren niet voor het hoofd stoten.

Zijn volgende stap is over een paar weken te verwachten. Dan vertelt hij de Tweede Kamer hoe het kabinet belastingontwijking verder wil aanpakken. Het regeerakkoord zegt over bedrijven die nu nog de dans ontspringen: 'We gaan bij hen belasting heffen'. Een van de middelen daartoe is invoering van een bronheffing op rente en royalty's.

Of het voorzichtige stappenplan van Snel belastingontwijking stopt hangt af van maatregelen die nog volgen. Hij liet gisteren weten dat hij geen belastingafspraken meer wil met bedrijven die 'een beperkte bijdrage leveren aan de reële economie', zoals brievenbusfirma's. Dat is eerder betoogd. Maar Snel zegt dat Nederland dit keer moet laten zien dat er echt iets verandert.

Lees ook het interview met staatssecretaris Snel
Lees meer over het onderzoek van Trouw naar belastingontwijking, de Paradise Papers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden