Aftreden Snel

Snel waarschuwt bij zijn aftreden: Nieuwe fouten zullen er echt komen

Staatssecretaris Menno Snel van financiën maakt zijn aftreden bekend in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Staatssecretaris Snel, die een zware portefeuille had, trad gisteren af. Voor het kabinet komt zijn vertrek op een slecht moment.

In een lange verklaring gaf Menno Snel (D66) bij zijn aftreden gisteren als staatssecretaris van financiën een testament af. Hij riep de Tweede Kamer op coulant te zijn voor zijn opvolger. Hij heeft fouten gemaakt, erkende hij. Maar de weg naar verbetering is ‘hobbelig’. “Er moet politiek ruimte blijven om fouten te maken, want echt, die zullen komen.”

De klus die een nieuwe staatssecretaris moet klaren, is buitengewoon omvangrijk en heel moeilijk, waarschuwde Snel. “De cultuur bij de Belastingdienst moet veranderen. Het moet een lerende organisatie worden, waar mensen elkaar kunnen aanspreken op fouten.” Hij wees er ook op dat de menselijke maat belangrijker moet worden dan het exact naleven van de regeltjes. Snel constateerde de afgelopen jaren regelmatig dat hij onvoldoende informatie kreeg van zijn ambtenaren.

Snel struikelde over de toeslagenaffaire. Hij vindt dat een aparte projectorganisatie, met honderden nieuwe werknemers met ervaring in de hulp- en dienstverlening, aan de slag moet met schadevergoeding voor gedupeerde ouders. Die mensen, waarschijnlijk duizenden, werden door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur bestempeld en moesten tienduizenden euro’s terugbetalen.

De opvolger zal zich ook moeten buigen over een nieuw belastingstelsel. Wat Snel betreft verdwijnen de toeslagen. Het systeem waarbij vooraf toeslagen worden uitgekeerd die, bijvoorbeeld als het inkomen verandert, weer ten dele moeten worden teruggestort, is te ingewikkeld en leidt tot ongelukken.

Op het Binnenhof is de verwachting dat het wel even gaat duren, voordat D66 een opvolger vindt. De staatssecretaris van financiën was bij de formatie van het kabinet ongeveer de laatste vacature die werd ingevuld. De opvolger moet verstand hebben van belastingen, vaardig kunnen managen en beschikken over een politieke antenne.

Voor het kabinet komt het vertrek van Menno Snel op een slecht moment. Hij had een van de zwaarste portefeuilles in de regeringsploeg. Zijn opvolger moet de Belastingdienst veranderen en zich tevens richten op onder andere belastingontwijking, vliegbelasting en CO2-belasting voor bedrijven.

Bij de reorganisatie van de Belastingdienst kreeg Snel van de Tweede Kamer veel krediet. Heel lang was het idee dat niemand de zaak beter kon runnen dan Snel. Maar de laatste weken gleed het vertrouwen weg, vanwege zijn politieke verantwoordelijkheid voor de toeslagenaffaire. Snel bood excuses aan en was bezig met een schadevergoedingsregeling voor de getroffen ouders. Maar dat was niet genoeg.

Een nieuwe fout van de Belastingdienst werd Snel fataal. Vorige week kregen getroffen ouders, na heel lang aandringen, eindelijk inzage in hun eigen dossier. Maar daarin waren grote delen zwartgelakt, waardoor de indruk ontstond dat er toch weer informatie werd achtergehouden. Kamerleden stonden op de achterste benen. Snel zei bij zijn aftreden: “Dit was zeer slecht”.

De kritiek op de zwartgelakte bladzijden kwam bovenop het emotionele debat van nog maar twee weken geleden. Tegenover een volle tribune met getroffen ouders hield Snel net het vertrouwen van een meerderheid van de Kamer. De afgelopen dagen bleven alleen de coalitiepartijen achter hem staan, zijn eigen D66 met meer overtuiging dan VVD, CDA en ChristenUnie. Snel trok de conclusie: “Als er te veel twijfel is of ik onderdeel van de oplossing ben, is het moment aangebroken om te vertrekken”.

Lees ook:

Overleeft Snel een nieuw toeslagendebat?

Opnieuw verdedigt staatssecretaris Menno Snel zich woensdag vanwege fouten in de toeslagenaffaire. Is de Kamer, en met name de coalitie, het zat of krijgt hij de gelegenheid om zijn werk af te maken?

De afgetreden Menno Snel werd gemangeld door een dienst die hij nooit onder controle kreeg

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën houdt de eer aan zichzelf en treedt af. Meermalen moest hij diep door het stof in de toeslagenaffaire. “De menselijke maat heeft niet voorop gestaan”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden