Snel schoon water in Chinese stad

(Novum/AP) - De Chinese stad Jiamusi heeft zich gehaast om een nieuw waterleidingbedrijf in gebruik te kunnen nemen voordat het met benzeen vergiftigde water van de rivier de Songhua de 480.000 inwoners tellende stad zou bereiken. De gifgolf is dinsdag aangekomen. In de rivier werd acht keer de maximaal toegestane hoeveelheid nitrobenzeen aangetroffen.

De autoriteiten hadden vrijdag al vier van de bronnen gesloten waaruit waterleidingbedrijf nummer 7 zijn water betrekt. Drie verder van de rivier gelegen bronnen worden nog wel gebruikt. De kans dat het benzeen ook daar in het grondwater terechtkomt wordt klein geacht, maar desondanks zal de kwaliteit voortdurend worden getest, zei een manager.

Bedrijf nummer 7 produceert normaal 80 procent van het drinkwater voor Jiamusi, maar is nu van 130 miljoen liter per dag teruggezakt naar 20 miljoen liter. Omdat de nieuwe fabriek, die eigenlijk pas over een paar maanden in gebruik zou worden genomen, een vermogen heeft van 100 miljoen liter per dag worden er geen grote problemen verwacht bij de watervoorziening. Alleen enkele duizenden inwoners van Jiamusi die dicht bij de rivier wonen en kans liepen met het kankerverwekkende benzeen te worden besmet, zijn geëvacueerd.

De miljoenenstad Harbin, die als eerste door de lekkage werd getroffen, kwam door de benzeenlekkage vijf dagen zonder stromend water te zitten. Water moest met vrachtwagens worden aangevoerd en bedrijven en scholen moesten hun deuren sluiten.

De benzeenwolk is op zijn trage tocht door de met ijs bedekte rivier uitgedijd en minder geconcentreerd geworden. Verwacht wordt dat hij op 13 december de Russische grens zal passeren. Premier Wen Jiabao heeft zijn Russische ambtgenoot een brief gestuurd waarin hij opsomt welke maatregelen de Chinese autoriteiten hebben genomen en waarin hij nogmaals aanbiedt met Rusland samen te werken bij de verdere aanpak van de milieuramp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden