Snel naar de hemel omdat je de paus retweet?

Beeld AP

Het was bedoeld als handreiking naar de internetgeneratie, maar werd helemaal verkeerd begrepen. Wie paus Franciscus volgt op Twitter maakt niet direct aanspraak op een korter verblijf in het vagevuur. Het kwijtschelden van zonden is nog steeds tamelijk complex.

'Minder tijd doorbrengen in de hel of het vagevuur, enkel omdat je om de paar uur op Twitter kijkt? Zou de kerk echt zo dom zijn?' Televisiepriester James Martin heeft op de website van CNN geen goed woord over voor de manier waarop veel internationale media berichtten over een nieuw besluit van de Apostolische Penitentiarie.

Die rechtbank van de rooms-katholieke kerk maakte woensdag in The Guardian bekend dat ook deelname aan sociale media kan helpen bij het ontvangen van een aflaat, een kwijtschelding van tijdelijke straffen voor zonden. 'Volg de paus online, ga sneller naar de hemel', vatte de Los Angeles Times het besluit samen. 'Minder tijd in het vagevuur? Volg de paus op Twitter', kopte het ANP.

Aflaat is gebruikelijk bij pelgrimage
Het besluit van de penitentiarie is volgens Martin lang niet zo specifiek. De rechtbank wilde er vooral op wijzen dat de gelovigen die volgende week deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro een 'volle aflaat' kunnen ontvangen. Tot zover niks nieuws: de kerk gaat er al lange tijd vanuit dat een deel van je zonden worden kwijtgescholden als je 'goede werken' doet of deelneemt aan een bedevaart.

Afreizen naar Rio valt in de laatste categorie. Overigens is het niet voldoende om alleen te komen opdagen. Je moet 'werkelijk berouwvol' zijn en op pad gaan met de intentie van inkeer. Martin: 'Aan het einde van het document merkt het Vaticaan nu op dat deze regels niet alleen gelden voor pelgrims, maar ook voor 'zij die met oprechte devotie deelnemen via nieuwe middelen van sociale communicatie'.

'Het volgen van Twitter hoort daar ook bij', vertelt een 'bron binnen de penitentiarie' aan The Guardian. Specifieker: het volgen van het pauselijke account @pontifex. 'Maar je moet de gebeurtenissen live volgen. Je kunt geen aflaat krijgen door te chatten.' Ook de digitale bedevaart moet geschieden in een geest van berouw. En ook hier is er geen garantie op kwijtschelding van zonden. Maar de online spiritualiteit kan wel helpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden