Snel internet is recept tegen leegloop van de krimpgebieden

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Niet eens een filmpje op Facebook kunnen bekijken, of skypen met je familie: als je in de stad woont, is dat nauwelijks voorstelbaar. Toch hebben een half miljoen mensen in dunbevolkte gebieden in Nederland nog steeds traag en haperend internet. Lokale overheden en provincies moeten aan de bak om deze regio's aan een goed glasvezelnetwerk te helpen.

KPN neemt nu het initiatief om de helft van deze huishoudens te voorzien van breedbandinternet via het draadloze 4G-netwerk en opgewaardeerde telefoonkabels. Een goed initiatief, maar de snelheid van dit netwerk blijf nog altijd achter bij internet via de glasvezel. Ook is het geen oplossing voor ruim 100.000 huishoudens en enkele tienduizenden bedrijven.

Snel internet is essentieel om krimpgebieden leefbaar te houden, en economisch interessant voor bedrijven. Zonder snel internet komen de kleine, innovatieve bedrijfjes en freelancers niet, en zij laten dergelijke regio's juist opbloeien en gaan vergrijzing en krimp tegen. Voor allerlei nieuwe ontwikkelingen in de samenleving is snel internet een must, zoals zorg op afstand en modern onderwijs. Snel internet is een nieuwe basisbehoefte.

Louter vertrouwen op marktpartijen bij de aanleg ervan is geen oplossing. Voor hen is die ene kabel naar die afgelegen boerderij nu eenmaal niet rendabel, projecten als van KPN uitgezonderd. Particuliere gebruikers draaien dan zelf voor de kosten op. En een eigen aansluiting op het glasvezelnetwerk kost al snel een paar duizend euro. Dat is voor een hotelondernemer nog wel op te brengen, maar te veel gevraagd van gewone huishoudens. Ook al heeft wonen in een buitengebied vele voordelen zoals ruimte, schone lucht en lage huizenprijzen.

Vooral provincies en lokale overheden moeten harder aan de kar trekken. Dat hoeft niet te betekenen dat zij alleen voor de kosten opdraaien. Zij kunnen marktpartijen en gebruikers bij elkaar brengen en de aanleg van die laatste kilometers stimuleren. Daar zijn al mooie voorbeelden van te vinden. Burgers uit het Brabantse Heeze-Leende kregen voor hun coöperatie steun van de lokale overheid. De provincie Gelderland richtte samen met tien gemeenten een breedbandbedrijf op en hielp zo 24.000 huishoudens, tegen veel minder kosten dan een paar duizend euro per aansluiting. Dat afgelegen regio's niet verder leeglopen, maar juist aantrekkelijk blijven om in te wonen, werken en recreëren, komt iedereen in de samenleving ten goede.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden