Snel bruikbare opvanglocaties vooral buiten de Randstad

Coa : In krimpgebieden staan meer verzorgingshuizen leeg

ONNO HAVERMANS

Heus, aan bereidwilligheid om vluchtelingen op te vangen schort het niet in de Randstad. Diverse gemeenteraden bespraken de behoefte aan tijdelijke huisvesting voor asielzoekers, her en der riepen politieke partijen het college van b. en w. op tot actie. Toch zijn er in het dichtstbevolkte deel van het land nog nauwelijks opvanglocaties.

"Vastgoed waar we snel in kunnen is hier bijna niet voorhanden", legt woordvoerder Jan Willem Anholts van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) uit. "Kazernes en verpleeghuizen die leegstaan vind je makkelijker in krimpgebieden. De gevangenissen in de Randstad zijn allemaal goedgevuld. Lege kantoren zijn er wel, maar ombouwen is vrij kostbaar en het kost tijd."

In Katwijk is het enige asielzoekerscentrum (1200 plaatsen) onder het Noordzeekanaal. In de wintermaanden is ook een vakantiepark in Wassenaar beschikbaar. Gouda lijkt bereid vanaf de tweede helft van volgend jaar 500 asielzoekers onder te brengen in een leegstaande kazerne, die eerder in beeld was als locatie voor een grote moskee.

Het Coa is in gesprek met 120 gemeenten in het hele land, ook in Zuid-Holland. Projectontwikkelaars bieden op meerdere plaatsen leegstaande gebouwen aan voor tijdelijk gebruik. "We kijken eerst of een gebouw geschikt is", zegt Anholts. "We kunnen niet kieskeurig zijn, maar het moet wel veilig en beheersbaar zijn." Vervolgens is het aan de gemeente om draagvlak te zoeken onder de eigen bevolking. En dan blijkt: hoe meer mensen, hoe groter de weerstand.

Burgemeester Broertjes van Hilversum pleitte daarom vorige week voor meerdere opvangplaatsen, met maximaal 200 asielzoekers in plaats van 500 of meer. Omroep KRO-NCRV bood daartoe een deel van haar kantoorruimte aan. "Heel charmant", zegt Anholt, maar niet praktisch. "Voor ons staan leefbaarheid en veiligheid centraal en die zijn makkelijker te beheersen door een op elkaar ingespeeld team op een grotere locatie. Dat geldt ook voor medische zorg, die veel asielzoekers nodig hebben."

Bovendien heeft het Coa haast. "Normaal gesproken kost het overleg over een locatie zes tot negen maanden, maar die tijd hebben we nu niet. In het geval van Oranje, waar een leegstaand vakantiepark azc werd, was het in 48 uur rond."

Een oplossing zit volgens Anholt in de huisvesting van vluchtelingen die een verblijfsvergunning is verleend. "Daarvan zitten er nog 13.000 in azc's. Als zij doorstromen, hebben we weer ruimte. Ook daar hebben we de gemeenten bij nodig. Zij zullen met creatieve oplossingen moeten komen."

undefined

Rotterdam

Leefbaar Rotterdam wil er geen enkele vluchteling bij, omdat Rotterdam het zwaar genoeg heeft de sociale achterstanden weg te werken. Daarin staat de partij echter alleen. Als het college volgende week niet tot een unaniem besluit komt, dan stemt het over de kwestie. Met drie Leefbaar-wethouders tegenover twee van D66 en een van het CDA geeft burgemeester Aboutaleb de doorslag. Ook hij is voor, dus de opvang zal er komen.

undefined

Amsterdam

Amsterdam wil extra opvangplaatsen voor asielzoekers creëren. De gemeenteraad sprak woensdag unaniem uit dat er tijdelijke opvangcentra moeten komen. Wethouder Van der Burg (VVD) overlegt met het Coa over mogelijke locaties of panden, zegt een woordvoerster van de gemeente. Binnen anderhalve week hoopt de gemeente meer duidelijkheid te geven over het aantal asielzoekers dat de stad wil opvangen.

undefined

Opvang in Haagse regio

De opvang van asielzoekers in de regio Den Haag is topprioriteit, zegt de woordvoerder van burgemeester Van Aartsen. Den Haag en de buurgemeenten proberen hun plannen op elkaar af te stemmen. Zo verplichtte de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg het college van b. en w. vorige week om verder te kijken dan alleen het voormalige jeugdzorgcentrum Schakenbosch, dat door de nieuwe eigenaar, een projectontwikkelaar, voor tijdelijke opvang is aangeboden aan het Coa. Wethouder Floor Kist was aanvankelijk gecharmeerd van dat plan, maar hij wil er niets meer over zeggen nu de raad hem tot een haalbaarheidsonderzoek heeft aangezet.

Leidschendam-Voorburg kijkt daarbij ook naar Rijswijk, dat met het Coa in gesprek is over gebruik van het voormalige kantoor van de Belastingdienst. Rijswijk bekijkt meteen of een voormalig gebouw van de Technische Hogeschool voor opvang geschikt kan worden gemaakt, zegt woordvoerder Bram Zekveld. Een voorstel moet eind deze maand bij de gemeenteraad liggen. Komende week beantwoordt het Coa vragen in een extra informatieve raadsvergadering en voert de gemeente gesprekken met omwonenden, winkeliers en bedrijven rondom beide gebouwen.

Rijswijk heeft goede ervaringen opgedaan met het ombouwen van een leegstaand kantoor tot tijdelijke huisvesting van buitenlandse studenten van de TU Delft, zo vertelt Zekveld. "De projectontwikkelaar vroeg de gemeente mee te werken aan tijdelijk gebruik. Rijswijk stond daar positief tegenover, nadat de buurt was geïnformeerd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden