Sneijder laat grote gaten vallen

Aanvoerder van Oranje gewisseld voor een 'Marokkaanse speeltuinvoetballer'

GALATASARAY 1 SCHALKE 04 1

Krachteloos keerde de aanvoerder van Oranje - althans, de speler die voorlopig nog als zodanig mag gelden - gisteravond terug in de internationale arena. Wesley Sneijder liep, en sjokte soms, hulpeloos en onopvallend één helft mee in het onsamenhangende Galatasaray, dat nog werd gespaard door Schalke 04 (1-1). Op de tribunes van het Ali Sami Yen-complex van Istanbul was bondscoach Van Gaal er getuige van.

Een maand voor de hervatting van de WK-kwalificatiecyclus moest hij constateren dat de voorlopig diepgevallen Sneijder ver verwijderd is van de vereiste vorm. Met de sleetse en gisteren even machteloze Afrikaan Drogba is hij door een rijke voorzitter met overspannen ambities naar Turkije gehaald. Maar Galatasaray verbrokkelde al bij de eerste de beste internationale gelegenheid, als een slechte ploeg op een zo mogelijk nog slechter veld - in alle opzichten de top van Europa onwaardig.

In de eeuwige hectiek van het Turkse voetbal verwacht het roodgele gedeelte van Istanbul wonderen van een in de top afgedankte spelmaker. Sneijder speelde eind september voor het laatst voor Internazionale, dat hem daarna afstootte. In 2010 was hij op zijn top, toen hij met Internazionale de Champions League won en met Oranje de WK-finale bereikte, maar ervoor en erna liet hij relatief weinig zien. Te weinig, moeten de kasbeheerders van Inter hebben gedacht, voor al die miljoenen die hem werden uitbetaald.

Sneijder beweerde dat hij zichzelf goed in conditie had gehouden. Met bravoure zegt hij vaak en graag dat hij fit is. Vóór het EK van vorig jaar riep hij het ook om het hardst, na (alweer) een kwakkelseizoen in Italië. Maar ook toen had hij niet aan de vereisten van modern topvoetbal kunnen voldoen. In Istanbul presenteerde hij zich weer als fit. De ervaren trainer Fatih Terim wist wel beter. Hij liet Sneijder twee keer invallen en daarna wisselde hij hem twee keer als basisspeler.

Zo kan het gebeuren dat Sneijder nog geen hele wedstrijd heeft gespeeld, als hij voor de Europese vuurdoop de arena van Istanbul betreedt. Een centrale rol is hem niet gegund. Op de linkerkant van een viermansmiddenveld is een gebrek aan ritme hem aan te zien en weldra wordt ook bevestigd dat hij er in kwaliteit in bredere zin op achteruit is gegaan.

Een vroeg en fraai doelpunt van spits Yilmaz (1-0) blijkt behoorlijk vertekenend. Galatasaray speelt ongecoördineerd, naar Turks gebruik. Er vallen grote gaten op het middenveld, waar Sneijder in verdedigend opzicht weinig meer doet dan plichtmatig meelopen. Dat zal ook Van Gaal hebben aangetekend. Had hij niet onlangs gezinspeeld op het gebrekkige spel van Sneijder zonder bal? Over Sneijders kant kan Schalke vele aanvallen opzetten. De onvermijdelijke gelijkmaker valt vlak voor rust na een uitbraak door het midden, afgerond door Jones (1-1).

Halverwege wordt Sneijder in de kleedkamer achtergelaten. Hij moet wijken voor Amrabat, de Marokkaanse speeltuinvoetballer. Zo staat het er voorlopig voor met de aanvoerder van Oranje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden