Sneeuwwitje en de acht dwergen

Drie van de acht (!) dwergen die in de Kamer de nationale oppositie vormen, hebben eergisteren hun wens uitgesproken het kabinet zo snel mogelijk te zien vertrekken.

Dit zal Grumpie en zijn kameraden niet lukken. Geen haastige motie van wantrouwen zal bij het publiek de desastreuze indruk weg kunnen nemen die deze trollen achterlieten. Vooral op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen heeft de oppositie op een formidabele manier invulling gegeven aan haar hopeloze versplintering. De acht dwergen waren voornamelijk bezig elkaar zwart te maken, venijnig te interrumperen en elkaars plannetjes in diskrediet te brengen.

In vak K van de regering hoorde je een dag lang als reactie alleen de ondraaglijke leegte van een tevreden collectief gesnurk. Wat een bende ongeregeld, wat een zootje lilliputters bij wie ieder gevoel van urgentie in deze crisistijd ontbrak! Deze constatering werd nog versterkt door de jolige stemming onder het gezelschap die in ontelbare lachsalvo¿s door de Kamer echode.

Lachen, gieren, brullen als antwoord op het toenemend aantal werklozen. Stel je eens voor dat het kabinet de motie zou opvolgen, aan wie van de acht hummeltjes moet je dan de sleutels van het huis in het bos toevertrouwen? Aan Grumpie die momenteel het grootste aantal virtuele zetels bezit? Maar Grumpie, alias hyperknettergekke Geert, is vooral bezig hoofddoekjes te takseren terwijl hij, binnen zijn beweging, een pretbelasting voor dwangbuizen zou moeten heffen. Als die man zijn aanhangers serieus had genomen, had hij de brandende actualiteit gebruikt om zijn geliefde onderwerp stevig te agenderen. Bijvoorbeeld door te refereren aan het Vlaamse hoofddoekverbod op scholen. Of aan de kwaadaardige neveneffecten van de hoofddoekdracht zoals door imam Sheik Fawaz Jneid vorige week verwoord: als je er geen wil dragen riskeer je seksueel te worden geïntimideerd of zelfs verkracht.

Dan had Grumpie de interrumperende Halsema met haar eigen hoofddoek en islamonvriendelijke opmerkingen om de oren kunnen slaan. Het zijn maar enkele suggesties maar godzijdank ben ik geen politiek adviseur van de Partij der Dwangbuizen. Kun je in deze omstandigheden Jan Peter Sneeuwwitje kwalijk nemen dat hij op de tweede dag van het debat nog steeds niet uit zijn diepe slaap leek te willen ontwaken? Tegenover die acht kibbelende en proestende dwergen hoef je alleen maar wat paperassen doorslikkend voor te lezen, moet hij hebben gedacht.

Bovendien doet de mening van Sneeuwwitje en zijn ministers er niet meer toe. Het land wordt toch al door ambtenaren geregeerd. Niet alleen via adviescommissies overigens. Kijk maar hoe de premier begon te stotteren en te hakkelen op het moment dat ambtelijke antwoorden op vragen, die normaal via de computer binnenkomen, vertraging opliepen. Het lijkt steeds meer alsof de politiek in Nederland in een absurde komedie is gemuteerd. Wil de laatste dwerg die de Kamer verlaat straks het licht uitdoen? Dan zal uit het donker alleen een afscheidsliedje nog galmen: ’Hého! Hého! Het werk is weer gedaan, ’t Is tijd om weer naar huis te gaan, Hého! Ziezo!’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden