Sneeuwklokjes: plant geen bollen, maar splits de pollen

Het meest voorkomende sneeuwklokje: Galanthus nivalis. (FOTO DAVID PALOCH) Beeld
Het meest voorkomende sneeuwklokje: Galanthus nivalis. (FOTO DAVID PALOCH)

De vijvers zijn nog steeds bevroren en veel tuinen waren van de week bedekt met een laagje sneeuw, maar de sneeuwklokjes bloeien. Hoe koud en guur het de afgelopen tijd ook is geweest, de bolletjes hebben het alweer gered en laten ons weten dat de tuinstoelen over niet al te lange tijd de winterstalling uit mogen.

Nicolien van Doorn

Er zijn twee manieren om sneeuwklokjes in je tuin te krijgen. De eerste is om in het najaar bij het tuincentrum bolletjes te kopen die daar in fleurige zakjes aan de rekken hangen. Je stopt honderd van die bolletjes in de grond en stelt een paar maanden later verwonderd vast dat niet meer dan een handjevol de weg naar boven heeft afgelegd. En dat komt heus niet, zoals u wellicht denkt, omdat u ze ondersteboven heeft geplant. Het komt omdat de bollen van sneeuwklokjes – anders dan die van tulpen, crocussen, narcissen en scilla’s – nattigheid nodig hebben. Wanneer ze een tijdje in een zakje hebben gezeten, kun je er donder op zeggen dat ze zijn uitgedroogd, en niet of moeilijk aanslaan.

Laat die fleurige zakjes dus maar hangen. Veel beter is het om sneeuwklokjes te splitsen zodra ze zijn uitgebloeid, als de blaadjes nog groen zijn. ’In ’t groen verplanten’, heet dat. Heb je zelf nog geen sneeuwklokjes in de tuin, vraag dan aan iemand die ze wel heeft of je een flinke pol mag hebben. Wrik hem los en pulk hem voorzichtig uit elkaar, zonder de worteltjes te beschadigen. Verdeel hem in kleinere polletjes en laat wat aarde aan de plantjes hangen, want daar zitten nuttige bodemschimmels in. Plant de pollen terug en geef ze bij droog weer wat water. Alsjeblieft geen stalmest, want dan kunnen de bolletjes gaan rotten en raak je ze alsnog kwijt.

Van sneeuwklokjes bestaan een paar honderd soorten en variëteiten, maar dat is waarschijnlijk alleen interessant voor mensen die ze verzamelen. Het sneeuwklokje dat u en ik in de tuin hebben staan, is over het algemeen het ’gewone’ sneeuwklokje ofwel Galanthus nivalis. Dit gewone sneeuwklokje staat het liefst op een plek die in het voorjaar zonnig is en ’s zomers beschaduwd wordt door bomen, struiken of vaste planten. Ook in gras doen ze het goed. Bedenk wel, alvorens ze in het gazon te planten, dat het blad van de sneeuwklokjes pas in mei of juni gemaaid mag worden.

Wist u trouwens dat sneeuwklokjes naar honing ruiken? Je vraagt je af waarom, want als bolgewas hebben ze toch geen insecten nodig? En trouwens, zo vroeg in het jaar zijn die er toch nog niet? Dat is waar, maar sneeuwklokjes eten van twee walletjes: ze vermeerderen zich vegetatief maar zijn ook niet vies van bestuiving. In de landen waar het sneeuwklokje zijn oorsprong vindt – Zuid- en Midden-Europa – komen de insecten nu eenmaal vroeger op gang dan in Nederland. En hoewel er bij ons geen sprake is van druk vliegverkeer, halen honingbijen en hommels bij mooi weer toch wel wat stuifmeel weg. Soms treedt er zelfs vruchtzetting op. Veel van die zaadjes worden door mieren meegenomen omdat er een ’mierenbroodje’ aan zit, een wit uitgroeisel dat aan de zaden van sommige planten hangt. De mieren nemen het zaad met het zoete, voedzame aanhangseltje mee naar hun nest en voeren dat mierenbroodje aan hun larven. Tijdens het vervoer breekt het broodje vaak van het zaad af, en anders bijten de mieren het er in het nest af en brengen het overbodige zaad naar buiten.

Waaruit dan misschien wel weer een nieuw sneeuwklokje ontstaat.

Tenslotte nog een tip voor wie sneeuwklokjes in zijn tuin wil, maar bij geen van zijn vrienden of kennissen een pol heeft kunnen bemachtigen: de komende weken kunt u ze ook gewoon kopen. Bijvoorbeeld op 14 en 15 februari tijdens het Sneeuwklokjesgala op de Zaanse Schans (www.sneeuwklokjes.info), op 19, 20 en 21 februari op het Sneeuwklokjesfeest bij kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze (www.boschhoeve.nl) en op 21 februari op de Sneeuwklokjesdag bij Hoeve Vertrouwen in Wieringerwerf (www.sneeuwklokjes.nl).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden