Sneeuw veroorzaakt op één na drukste spits

Het was de op een na drukste ochtendspits ooit: 888 kilometer file, honderden schademeldingen en miljoenen euro’s economische schade. Het sneeuwde.

Van onze verslaggever

Het was maar een dun laagje sneeuw, maar de Nederlandse wegen zaten gisterochtend potdicht. Gladheid, slecht zicht, ongelukken en de gebruikelijke ochtenddrukte zorgden ervoor dat 25 maart 2008 de boeken inging als de dag met de op één na drukste ochtendspits ooit. Op het hoogtepunt, om 8.30 uur, stonden er 120 files met een gezamenlijke lengte van 888 kilometer. Alleen op 8 februari 1999 was het drukker: toen stond het verkeer door sneeuwval en gekantelde vrachtwagens vast over in totaal 975 kilometer.

Volgens de politie waren er tientallen ongelukken op de snelwegen, waarbij de gevolgen meestal beperkt bleven tot blikschade. De Verzekeraarshulpdienst had om 9.30 uur al 571 schademeldingen binnengekregen, evenveel als anders op een hele dag. De economische schade bedroeg volgens de transportbranche meer dan 10 miljoen euro.

Het meest heikele ongeluk vond plaats op de A2 bij Den Bosch. Een vrachtwagen raakte daar op de Maasbrug in een slip en reed door de vangrail, waardoor de cabine van de wagen boven de Maas kwam te hangen. Een hoogwerker van de brandweer moest eraan te pas komen om de chauffeur uit zijn benarde positie te bevrijden.

Het Verkeerscentrum Nederland weet het fileleed niet alleen aan de onverwachte gladheid, maar ook aan het gedrag van de automobilist. Die hield bij dit weer meer afstand en minderde vaart waardoor de wegen de verkeersstroom niet meer aankonden. Bovendien was het ’s nachts rustig geweest op de wegen. Daardoor was het strooizout niet ingereden en kon het zijn werk niet doen.

De avondspits was opvallend rustig. Het weer was minder slecht en de Nederlandse automobilist ging gedoseerd naar huis: iets vroeger dan normaal om de verwachte file te ontlopen, of iets later om het tijdverlies van de ochtend in te halen.

Ook het vliegverkeer had last van de sneeuw. Schiphol kon in de ochtend een kwart minder vliegtuigen dan normaal verwerken.

De Nederlandse Spoorwegen hadden vooral problemen in de omgeving van Rotterdam. Het treinverkeer lag er tijdens de ochtendspits enige tijd stil doordat de wissels waren bevroren. Reizigersorganisatie Rover sprak er schande van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden