Sneeuw op de stoep: niet vegen is vaak beter dan wel vegen

Oud-premier Balkenende riep het in 2010 al: veeg uw stoep schoon na een sneeuwbui. Maar is dat verplicht? En wordt de stoepveger ook geacht om die van de buren mee te nemen?

Volgens sociaal-psycholoog Beatrijs Ritsema, bekend van de etiquetterubriek Moderne Manieren in Trouw, is er geen reden tot stress. Volgens haar is het vegen van de stoep niet verplicht. Sterker: niet vegen is vaak beter dan wel vegen. "Als je het goed wilt doen, moet je er vlak na een bui bij zijn. Anders vriest de sneeuw vast aan de grond of trappen voorbijgangers het zo plat dat de sneeuw ook met de schuiver niet weg wil. Het laagje dat overblijft, is vaak nog gevaarlijker."

Dat valt toch te verhelpen door een portie strooizout?
"Dat is zo, maar dan moet er wel een dikke laag overheen. Ook daar help je niet iedereen mee. Er zijn mensen die graag hun (klein-) kinderen in een sleetje over dat stoepje voortslepen. Daar zijn er meer van dan u denkt. Voor hen is zo'n onderbreking niet leuk. Je kunt ook gewoon goede schoenen aantrekken."

Balkenende deed zijn oproep niet zomaar. De Nederlander zou zijn burgerplicht hebben laten verslonzen.
"Dat valt allemaal wel mee. Ik kan me de horrorwinter van 1963 nog herinneren. In Den Haag, waar ik toen woonde, waren er genoeg stoepen niet geveegd. Sommige mensen hebben er gewoon een hekel aan."

Wat zijn de regels voor de mensen die tóch vegen? Ook de stoep meenemen van de oude buurvrouw, zoals het Ouderenfonds gisteren bepleitte?
"Er zijn niet echt regels voor. Het is natuurlijk aardig om ook het stoepje van die oude buurvrouw te doen. Maar doe het dan wel goed! En als iemand u voor is, dan is een bedankje wel zo netjes. Zo houdt u de goede relaties met de buren in stand."

Bent u zelf al in touw geweest?
"Ik moet bekennen: ik heb wel een poging gewaagd. Ik woon op één hoog. Je kunt dus twisten of het mijn verantwoordelijkheid was, maar mijn man stond erop. Het werd een halfslachtige poging, want ik had zo'n goedkope, plastieken sneeuwschuiver gekocht en alles was vastgevroren. Veiliger werd het dus niet."

Beatrijs Ritsema

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden