Sneeuw is een flinke spelbreker voor de echte schaatser

Het enorme pak sneeuw dat gisteren viel betekent een flinke tegenvaller voor schaatsliefhebbers. De Overijsselse ijsclub VVV Blokzijl heeft de eerste toertocht van het jaar, de Blokzijler Merentocht van zondag, uitgesteld omdat het parcours niet veilig kan worden geveegd.

"Sneeuw is altijd een spelbreker voor ijs", verzucht Ramon Kuipers van de KNSB.

IJs en sneeuw zijn beide onlosmakelijk met de winter verbonden. Maar het liefst niet tegelijkertijd. Sneeuw zorgt voor een isolerende deken over het ijs, waardoor het zelfs bij temperaturen van min 10 niet goed aanvriest. Als de sneeuw vastvriest, ontstaat het zogeheten 'sneeuwijs'; vuilwit en broos. Het breekt snel en moet veel dikker zijn dan normaal ijs om schaatsers te dragen.

"Zonder sneeuw is schaatsen een stuk veiliger", voegt Kuipers daar aan toe. Vooral de dichtgevroren windwakken, dunne plekken in het ijs omdat de wind het water één kant op blaast, zijn verraderlijk. Normaal wordt het parcours van toertochten om de wakken heen gepland, maar met alle sneeuw zijn ze niet meer te zien. Het meeste natuurijs is nog niet dik genoeg om sneeuwschuivers te dragen. "We durven het absoluut niet aan", zegt secretaris Bosscher van VVV Blokzijl.

De KNSB raadt alle schaatsers af dit weekend de meren op te gaan. "Zolang er sneeuw ligt, is het levensgevaarlijk", zegt Kuipers. "Alleen als er wordt geveegd, kun je de zwakke plekken goed zien." Ook slootjes van een halve meter diep moeten eerst sneeuwvrij gemaakt worden. "Als je door een wak onder het ijs schiet, kun je ook in een halve meter water verdrinken." Wie toch graag wil schaatsen, is aangewezen op de natuurijsbanen van verschillende verenigingen. Daar zijn vrijwilligers driftig aan het sneeuwschuiven. "De sneeuw heeft een heel slechte timing voor het natuurijs", zegt Piet Harskamp van Vereniging IIssport aan Koudekerk aan de Rijn. Voor de ijsbanen is het goed nieuws: "Nu komen meer mensen bij ons schaatsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden