Snarky Puppy 'We Like It Here'

MISCHA ANDRIESSEN

Jazz

*****

In tamelijk korte tijd heeft de Amerikaanse formatie Snarky Puppy een grote populariteit opgebouwd en een bijzondere band met Nederland. De meest recente cd 'Sylva' werd tezamen met het Metropole Orkest opgenomen in Dordrecht. 'We Like It Here' de plaat die daar dan weer aan voorafging, kwam tot stand in de studio van onze eigen Kyteman, in Utrecht dus. Om dat te memoreren speelde Snarky Puppy in TivoliVredenburg 'We Like It Here' integraal.

Het geheim van Snarky Puppy laat zich niet lastig ontrafelen. Het is een geweldig strakke band die zich vloeiend van het ene genre naar het andere beweegt. Daarbij weten de negen musici over het algemeen goed de balans te houden tussen opgewekte, meezingbare melodieën enerzijds en onverwachte, vaak freaky vondsten anderzijds. Door voortdurend te schakelen tussen vooral funk en fusion worden de valkuilen van beide stijlen vakkundig vermeden.

Daarnaast wordt heel slim ingespeeld op de verwachtingspatronen van het publiek. Het ene moment een feest van herkenning, het volgende ogenblik een overweldigende verrassing; een overgang of een break die niemand zag aankomen. De band gebruikt beslist beproefd materiaal, maar wat clichés zouden kunnen zijn, worden door een vernuftige twist tijdig van het platgetreden pad weggesleept. Dat alles zou al genoeg zijn voor een geslaagd optreden, maar Snarky Puppy heeft dan ook nog eens mee dat de musici geen showballen zijn, eerder nerds met een aanstekelijk enthousiasme.

Is er dan niets op af te dingen? Jawel. Het blijft oppassen voor effectbejag en de trefzekerheid van de groep haalt deels de angel uit de muziek. Echt op avontuur gaan de heren niet. Veel solo's werken bijvoorbeeld overduidelijk toe naar een climax en vragen eerder een applaus dan een aandachtige beluistering. Wat minder technisch machtsvertoon en de knappe composities die bandleider en bassist Michael League schrijft, komen nog beter uit de verf.

Toch is het knap hoe de musici een weg vinden tussen herkenbaarheid en verrassing. Een van de toetsenisten, Cory Henry, demonstreerde dat mooi door enerzijds te swingen dat het een aard had en anderzijds zelden voorspelbaar te zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden