Snap het verschil tussen een bruiloft en een picknick

null Beeld

Beste Beatrijs, mijn vriendin en ik gaan deze zomer trouwen en we willen het zo organiseren dat iedereen de hele dag kan meemaken. We zouden het vervelend vinden om mensen die 's middags komen weg te sturen voor het eten en pas weer bij het avondfeest toe te laten.

Ook willen we graag een low budget- bruiloft, want we hebben niet veel geld. Ons idee is dat iedereen zelf een gerecht meeneemt. We maken vaker feesten mee waar iedereen iets te eten meebrengt en die zijn altijd heel geslaagd. Natuurlijk zullen wij zelf zorgen voor voldoende drankjes, brood en salade. We vragen ons af of dit ongepast is voor een bruiloft en hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Hebt u tips?

Eten meebrengen

Beste Eten meebrengen,

Jazeker heb ik een tip: doe het niet! Er zijn allerhande feestelijke bijeenkomsten denkbaar waarbij de verantwoordelijkheid voor het eten gespreid wordt over de aanwezigen, maar een huwelijksfeest hoort daar nu net niet bij.

Je hebt sobere en regelrecht extravagante trouwerijen, maar gratis eten en drinken is het minimum waar gasten op rekenen. Het maakt een vreselijk armetierige, om niet te zeggen inhalige, indruk als een bruidspaar aan de gasten vraagt om hun eigen eten mee te brengen. Daarmee reduceer je een bruiloft tot een vrijblijvende picknick met vrienden, waar je zonder probleem bij weg kunt blijven als je om een of andere reden geen zin hebt in eten klaarmaken.

Het verschil tussen een bruiloft en een picknick of een reünie is dat voor bruiloften cadeaus verplicht zijn. De traditie schrijft cadeaus voor en gasten voelen zich uitgemolken als ze naast de aanschaf van een cadeau ook nog eens voor hun eigen eten moeten zorgen.

Om dubbele belasting te vermijden, zou u natuurlijk de gasten kunnen duidelijk maken dat u geen cadeaus wil, en in plaats daarvan een bijdrage in natura, namelijk eten. Maar veel genodigden zullen toch een echt cadeautje willen geven, omdat ze een bak met kerriekip geen geschikt huwelijkscadeau vinden. Dus ook al zegt u nog zo nadrukkelijk dat u geen cadeaus maar eten wil, er zullen altijd gasten zijn die zowel eten als een cadeau meenemen, wat dan weer leidt tot een gevoel van tekortschieten bij de gasten die de instructies hebben gevolgd en alleen eten meebrachten. Zo van: hadden wij niet toch ook een echt cadeautje moeten geven? Dit soort gênante toestanden wordt vermeden, wanneer het bruidspaar gewoon, zoals het hoort, zorgt voor eten en drinken.

Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn. U gaat op zoek naar een simpele cateringservice die tegen een redelijke prijs voor iedereen een stevige maaltijdsoep, brood, salade, kaas en flink wat taart gaat verzorgen. Het hoeft geen exquis eten te zijn, als het maar lekker is en genoeg voor iedereen. Wie een bruiloftsfeest houdt, moet zijn gasten voorzien van spijs en drank, daar valt niet aan te ontkomen.

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mij (studente, 20 jaar) komt vaak langs en is hierbij erg vrij met het inzien van mijn persoonlijke e-mails en agenda. Op zich staat daarin niets wat zij niet zou mogen weten, want we kennen elkaar erg goed. Maar het ergert mij dat ze mijn hele programma voor de rest van de week langsgaat, mijn mailtjes doorspit en zo in mijn privéleven duikt. Lik op stuk geven is geen optie, want zelf heeft ze niets in haar agenda staan. Verder voelt ze zich snel aangevallen, dus hier iets van zeggen durf ik niet zo goed. Is dit normaal gedrag voor een goede vriendin of gaat dit te ver? En als dit te ver gaat, hoe zorg ik er dan voor dat ze hiermee stopt?

Snuffelende vriendin

Beste Snuffelende vriendin,

Het is behoorlijk getikt om iemands agenda en e-mailcorrespondentie door te vlooien op zoek naar interessante informatie. Uw vriendin kan dit een doodnormale bezigheid vinden, maar de rest van de wereld denkt daar anders over. U hoeft uw privacy niet door haar te laten bepotelen.

Als uw vriendin weer aanstalten maakt om in de archieven te duiken, steekt u daar onmiddellijk een stokje voor. U pakt resoluut het mobieltje of de agenda af, u sluit de computer en u zegt: "Sorry, Vivianne, ik vind het niet prettig als je mijn persoonlijke post (agenda) gaat doornemen." Als uw opmerking tot ruzie leidt, dan moet dat maar. Zie het als een nuttige oefening om uw grenzen te leren bewaken.

Beste Beatrijs,

Onlangs bezocht ik (vrouw, vijftig-plus) met vier andere mensen een concert. Na afloop dronken we nog een glaasje wijn. Een van de aanwezigen, een jongeman van in de dertig, die ik alleen van naam kende, zat met zijn smartphone te spelen en nam geen deel aan het gesprek. Toen ik in een poging tot contact hier een (vriendelijke) vraag over stelde, zei hij dat hij niet van zijn apparaat af kon blijven. Bij het afscheid nemen was deze man nog steeds even onbekend voor mij als toen we elkaar begroetten eerder op de avond. Ik vind dit merkwaardig gedrag om je zo voor anderen af te sluiten. Of is dit tegenwoordig normaal?

Apparaten in gezelschap

Beste Apparaten in gezelschap,

In een klein, overzichtelijk gezelschap dat om sociale redenen bijeen zit, is het de bedoeling dat mensen zich met elkaar bezighouden en geen individuele genoegens najagen. Ze mogen zich niet terugtrekken om bijvoorbeeld een boek of krant te lezen, een sudoku te maken, televisie te kijken of vergaderstukken door te nemen. Dus ook niet opgaan in smartphones. Dat valt allemaal onder onbeschoft gedrag.

Iemand die niet de elementaire beleefdheid kan opbrengen om zich te onderhouden met het gezelschap waar hij deel van uitmaakt (terwijl hij wel de drankjes opdrinkt die voor hem worden neergezet) is ook niet de moeite waard om te leren kennen. Zo iemand wordt genegeerd en mag zelfs quasi per ongeluk over het hoofd worden gezien bij het afscheid nemen. Als iemand zich aan een cafétafeltje gedraagt als een anonieme treinpassagier, dan zal hij worden behandeld als een anonieme treinpassagier.

Vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen kunt u sturen naar: Trouw, Beste Beatrijs, Postbus 859, 1000 AW Amsterdam.
U kunt uw vraag ook elektronisch indienen via www.trouw.nl/beatrijs of via beste@beatrijs.com Het archief van deze rubriek is te vinden op www.beatrijs.com

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden