Snacken met groente

Echt gebeurd, zes jaar geleden in Utrecht. Een journalist betreedt na gedane reportage hongerig een friture, en laat zijn oog over het groot-beletterde menu glijden. Viandel, Mexicano, vleeskroket; niet echt wat hij zoekt. Misschien iets anders, iets fris, iets vegetarisch? De grijze uitbater, beringde vingers om de counter geklemd, staart hem aan alsof de Domklok vijfentwintig slaat. Hij zwijgt lang, en zegt dan: ,,Ach meneer. Dat bestaat niet voor snackbars.''

Groot nieuws voor deze oude frituurbewoner: groentesnacks bestaan wel! Op de Horecava van dit jaar, gehouden in de Rai te Amsterdam, leek het wel een trend. In een schallende hal vol blinkende stands zijn alle snack-boeren vertegenwoordigd: Van Dobben kroketten, Ardo, Beckers, noem maar op. Nee, geen Mora. Mannen in pak verdringen zich rond dames in bedrijfsuniformpje, rok op de knieën, die geroutineerd de nieuwste snackbarbaksels demonstreren.

Groentesnacks? Massa's! Iedere fabrikant blijkt een eigen groenteburger in het assortiment te hebben, en dat niet alleen: iedere fabrikant meldt trots dat zij daarmee de eerste waren, een of twee jaar geleden. Dat is toevallig. En dit jaar hebben ze allemaal iets nieuws in de vegetarische smaak: een groenteburger of een groentekroket.

Twee fabrikanten springen eruit met iets anders dan deze eenheidsworst, en doen recht aan de veelzijdigheid van groente. De ene is Beckers, uit Tilburg. Beckers heeft een geheel nieuw groenteconcept: Lekker anders, snack 'ns met groente. Vijfenzestig procent van de Nederlanders eet parttime vegetarisch, meldt hun folder, en onder consumenten stijgt het gezondheidsbewustzijn met de dag. Daarmee moet de horeca aan de slag. Liefst met Beckers-producten uiteraard. Netjes gevormde stukjes voedsel, volgens het snackbarrecept krokant-korstje-zachte-inhoud. Vier soorten: mini-loempiaatjes, de kaas-groenteschijf, de nasi-groenterol en de broccoli-nuggets. Vooral de mini-loempiaatjes wekken vertederde reacties bij het publiek. Jammer, dat ze een beetje naar de kaas-groenteschijf smaken, al is het velletje wat anders. Het vegetarische schijfje smaakt weer naar de nasi-groenterol. Dat komt door het bakken in hetzelfde vet, maar ook door de weinig uitgesproken smaak. En ook de inhoud van het loempiaatje oogt als die van de kaas-groenteschijf: zachte draadjes groente in een net iets andere kleur.

Nee, dan die van Buitenhuis, de andere uitblinker in de variatie. Die hebben nog eens wat. Getalenteerde Groentjes, bedacht iemand van marketing, met toepasselijke namen als Bloemkool-kaasballetjes, het Broccoli-kaasballetje, het Maïshapje en het Groentestickje. Allemaal aparte smaken, met herkenbare groenten. Het groentestickje wint het van zijn broers; krachtig van smaak, gevarieerd, vol herkenbare onderdelen als erwtjes, broccoli, en paprika. Het bloemkool-roomballetje verliest. Dat smaakt wel duidelijk naar de verwerkte groente, en dat is meteen het probleem; van bloemkool moet je houden. Een ruime voldoende voor deze afbakwaar.

Jammer dat Buitenhuis vooral aan cateraars levert, gewone snackbarhouders moeten moeite doen om Getalenteerde Groentjes in huis te krijgen. Doe die moeite, horeca-ondernemer; uw klanten zullen u dankbaar zijn. Die Utrechtse vetbakker, van zeven jaar geleden? Die is inmiddels verdwenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden