'Snackbar krijgt niet genoeg waardering'

(Novum) - Snackbars krijgen niet de waardering die ze verdienen. Dit concludeert communicatiewetenschapper Kirsten van Gorkum in de doctoraalscriptie waarop ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. De snackbar zou voor velen een belangrijke sociale functie vervullen.

Volgens Van Gorkum is het te eenzijdig om er alleen maar te hameren dat friet ongezond is. Voorlichters en diëtisten zouden vergeten dat snackbars vaak belangrijke ontmoetingsplaatsen zijn voor zowel jong als oud. Tijdens bezoeken aan snackbars leerde Van Gorkum dat je in frietzaken verjaardagen en sinterklaasfeestjes kunt houden. Sommige mensen geven een tweede sleutel van hun huis aan de snackbarhouder. Ook ontmoette ze bejaarden die uren achter elkaar koffie drinken in de snackbar. "Ze hebben niets om voor thuis te komen."

Van Gorkum pleit ervoor dat snackbars in gezondheidscampagnes anders worden benaderd. Eigenaren zouden moeten worden gestimuleerd om ook gezonde producten aan te bieden, in plaats van mensen er alleen maar op te wijzen dat friet slecht is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden