Smurfen-vergelijking is uit verband gerukt

De rooms-katholieke geestelijke Rob Mutsaerts begrijpt de commotie over zijn weblog, waarin moslims met smurfen werden vergeleken, niet. Die vergelijking had hij niet zelf bedacht, en bovendien: „Smurfen zijn toch lieve beestjes?”

Pastoor Rob Mutsaerts, de aanstaande rechterhand van bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch, is in opspraak geraakt door zijn voormalige weblog Groene Pepers. Volgens website Beautiful Blues en tijdschrift VolZin schreef Mutsaerts op dat inmiddels van internet verwijderde blog een artikel waarin hij moslims vergelijkt met smurfen. Het gewraakte stuk blijkt echter niet van Mutsaerts’ hand en het nam niet moslims maar de taliban op de hak.

Mutsaerts, die volgende maand tot hulpbisschop van het bisdom Den Bosch wordt gewijd, hield tot vorig jaar het weblog bij. Daarop zette hij naar eigen zeggen ’column-achtige, pittige stukjes’, vandaar de naam Mgr. Groene Pepers. Een jaar geleden verdween de site uit de lucht. Volgens Mutsaerts omdat hij ’er wel klaar mee was’, maar rk-watchers speculeerden dat Mutsaerts was gevraagd voor een hoger ambt en te horen had gekregen dat het verstandig was zijn prikkelende commentaren voortaan voor zich te houden.

In een poging te achterhalen waar de nieuwe hulpbisschop voor staat, verzamelde blogger Remco van Mulligen uitspraken van Mutsaerts en zette die op zijn site Beautiful Blues. Van Mulligen is een historicus die als promovendus werkt aan de Amsterdamse VU en lid is van de Werkgroep Katholieken van de ChristenUnie. „Her en der vond ik op het net citaten uit Mutsaerts’ oude blog”, zegt Van Mulligen.

Een van de citaten die Van Mulligen vond, bevatte een zinsnede over smurfen. Hij typte daarboven dat Mutsaerts een vergelijking zou trekken tussen de blauwe wezentjes en moslims. Dat wekte de interesse van onder anderen hoofdredacteur Jan van Hooydonk van tijdschrift VolZin. In zijn blad schrijft ook hij – overigens zonder bronvermelding – dat Mutsaerts moslims vergelijkt met smurfen. Van Hooydonk: „Ik heb me gebaseerd op een site van een brave katholieke jongen.”

Van Mulligen zegt dat hij met zijn weblog niet pretendeert journalistiek onafhankelijk werk te leveren.

Desgevraagd vertelt Rob Mutsaerts dat hij het smurfenstukje ooit las in tijdschrift Opinio. „Ik vond het grappig en zette het op mijn site.” Misschien wel zonder bronvermelding. „Dat weet ik niet precies meer.”

Het gewraakte stuk blijkt een artikel te zijn dat in maart 2008 in het inmiddels ter ziele gegane tijdschrift Opinio verscheen onder de kop ’Open brief aan de taliban’. Niet moslims maar de taliban worden vergeleken met smurfen.

Mutsaerts begrijpt alle commotie niet, zegt hij. „Smurfen zijn toch lieve beestjes?” Hij kan zich er ook niet druk over maken. „Ik zou er een dagtaak aan hebben alle uit zijn verband gerukte uitspraken van mij weer recht te zetten. Ik begin er niet aan. Maar ik vraag me wel eens af: hebben journalisten geen beroepseer?”

De aanstaande hulpbisschop wordt regelmatig geconfronteerd met onzorgvuldigheden in de pers, zegt hij. „Zo vind ik, volgens het Brabants Dagblad de film ’Fitna’ van Geert Wilders ’een meesterwerk’. Wonderlijk want ik heb die film nog nooit gezien.”

Toch is díe verwarring is wel enigszins te begrijpen. In een uitzending van actualiteitenprogramma ’Netwerk’, vlak na het verschijnen van ’Fitna’, komt Mutsaerts aan het woord samen met Cor Mennen en Harm Schilder, twee andere bekende orthodox-katholieke pastoors uit Brabant. Mutsaerts zegt in die uitzending: „Het zijn feiten, authentieke beelden. Hoe kun je beledigd zijn door authentieke beelden?”

Mutsaerts zegt nu dat hij zich ’in algemene bewoordingen’ uitte over de islam en zijn mening over de film slechts baseerde op wat de Netwerk-journalisten hem daarover vertelden. „Overigens vind ik nog steeds dat imams zich in duidelijker bewoordingen zouden moeten distantiëren van moslimgeweld. En ik vind dat ik authentiek moeten kunnen zijn en niet alleen politiek-correct.”

Of het nog eens van een nieuw weblog komt, weet Mutsaerts niet. „Wellicht. Misschien is Paarse Pepers dan een leuke naam.”

Rob Mutsaerts. (ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden