Smulders is een snelle leerling

BMX'ster (18) stunt met brons

Ze lacht verlegen als ze naar de zware medaille kijkt, die zomaar ineens om haar hals bungelt. Dat de pas achttienjarige BMX'ster Laura Smulders gisteren een bronzen olympische plak won, is één van de grootste verrassingen van deze Spelen. Smulders kwalificeerde zich pas op het laatste moment, werd gezien als troef voor de Spelen van 2016, maar bewees in Londen al tot de absolute wereldtop te behoren. En dat allemaal op een crossfietsje, in een nogal masculiene wereld. Smulders: "Het BMX'en is gewoon topsport. Ik hoop echt dat we dat hier hebben kunnen laten zien."

Smulders trad pas in november 2011 toe tot de nationale selectie van bondscoach Bas de Bever. Nadat ze vorig jaar haar eindexamen op het atheneum had gehaald - op het nippertje met een herexamen geschiedenis - besloot ze zich een jaar lang volledig te concentreren op haar sport. "Dat was de afspraak die ik met mijn ouders had gemaakt. Als ik het atheneum zou halen mocht ik een jaar stoppen met school. Dat was geen moeilijke discussie hoor. Op de basisschool heb ik groep twee overgeslagen. Papa zei: het komt precies goed uit. Het jaar dat je toen hebt overgeslagen, kun je nu in de sport steken."

In het team van De Bever maakte Smulders snel vorderingen. Naar eigen zeggen werd ze prima opgevangen in de nationale selectie, die afgelopen jaar echter nogal onder vuur kwam te liggen. Lieke Klaus, die lange tijd aanspraak leek te maken om namens Nederland naar de Spelen te mogen, beschuldigde De Bever van seksuele intimidatie. In enkele interviews stelde ze dat er al bij het ontbijt naar pornografisch materiaal op laptops werd gekeken. Klaus kwam met die beschuldigingen nadat ze een rechtszaak had verloren over olympische deelname.

Smulders: "Natuurlijk hebben we daar wel wat van meegekregen, het stond met grote koppen in bladen en kranten. Ik vind het jammer dat ze dat na vier jaar uit frustratie zegt. Natuurlijk praten de jongens over seks. Dat gebeurt op school en dat gebeurt bij andere teams. Ik moet er altijd wel om lachen. Als het genoeg is, is het genoeg en dat zeg ik dan. Die jongens snappen dat ook. Alle jongens praten daar toch over? Misschien jullie ook wel... Ja, het is best een mannelijke wereld. Maar we hebben hier in Londen laten zien dat er ook zestien vrouwen zijn die op het allerhoogste niveau kunnen presteren."

Smulders presteerde gistermiddag in de finale van het BMX'en als beste Nederlander. Bij de mannen had Nederland ook twee troeven in de strijd, maar Raymon van der Biezen en Twan van Gendt eindigden gisteren respectievelijk als vierde en vijfde in de olympische finale. In de voorronden en halve finale had vooral Van der Biezen indruk gemaakt. In de eindstrijd kon hij die goede vorm echter net niet opnieuw etaleren. De Bever: "Ik ben echt superblij met het brons voor Laura. En vier en vijf voor de heren is ook hartstikke goed, die hadden ook op het podium kunnen staan. Als je ziet hoe ze aan het fietsen waren, had er meer in gezeten. Maar goed, één medaille, dat is meer dan vier jaar geleden."

Het fietscrossen is een relatief nieuwe sport op olympisch niveau. Pas op de Spelen van Peking stond het BMX'en voor het eerst op het programma. De Bever, sportkoepel NOC-NSF en de wielerbond KNWU hebben de sport vanaf het eerste moment serieus genomen. Op nationaal sportcentrum Papendal werd zelfs een replica gebouwd van de olympische baan. "Dat heeft zeker bijgedragen aan de medaille van Laura", zei De Bever gisteren. En Smulders: "Ik heb daar heel veel aan gehad. Je moet veel op zo'n grote baan trainen om het tegen al die grote meiden op te kunnen."

Smulders wist gisteren nog weinig raad met haar nieuwe rol als olympische medaillewinnaar - en daaraan gekoppeld wellicht het ambassadeurschap voor haar sport. "We zullen wel zien hoe het loopt", zei ze verlegen. Volgens haar mannelijke collega Van Gendt is echter nog een wereld te winnen: "Ik hoop dat het nu eindelijk eens een keer serieus genomen gaat worden door de media. Iedere keer wordt over de kinderfietsen gesproken en dat doet wel pijn hoor. Wij zijn supergetrainde atleten. We werken er heel hard voor, we hebben de laatste vier jaar alles opzij gezet om hier top te zijn. Als er dan op die manier over je sport wordt gesproken, doet dat zeer. Het is gewoon een heel gevaarlijke sport, die meer bekendheid moet krijgen. Ik hoop dat de medaille van Laura daar aan bijdraagt."

Van der Biezen en Van Gendt net naast podium

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden