Smog lijkt kans op diabetes te vergroten
Wie de dichte smog in Peking ziet, vraagt zich af hoe je daar nog kunt ademen. Maar ademhalingsproblemen zijn niet het enige gevaar van fijnstof. Luchtvervuiling lijkt ook bij te kunnen dragen aan overgewicht en diabetes.
Bij muizen was het effect van luchtvervuiling al snel zichtbaar. Dieren die tien weken geregeld waren blootgesteld aan fijnstof, kregen meer lichaamsvet en leken minder gevoelig voor insuline. En dat laatste kan een voorbode zijn van diabetes type 2.
Ook bij mensen lijkt luchtvervuiling de kans op diabetes te vergroten. Bij een onderzoek onder ruim 62.000 inwoners van het Canadese Ontario werd geconcludeerd dat de kans op diabetes met 11 procent steeg bij elke 10 microgram van het allerkleinste fijnstof in een kubieke meter. Voor deze stofdeeltjes, die PM2.5-deeltjes worden genoemd, hanteert de Wereldgezondheidsraad een grens van 25 microgram per kubieke meter, maar in sommige delen van Peking hangt wel 1000 microgram per kubieke meter in de lucht.
Zwangerschap
Kinderen die opgroeien in gebieden waar het verkeer zorgt voor luchtvervuiling, lopen later mogelijk meer kans om op latere leeftijd diabetes 2 te krijgen, ontdekten Duitse onderzoekers.
Een kind kan ook gewichtsproblemen krijgen als de moeder tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan luchtvervuiling. Wanneer deze kinderen vijf en zeven zijn, hebben ze vaker obesitas en hoge BMI-scores, stelden Amerikaanse onderzoekers vast.