Smog in China

Peking vestigt nieuw record van fijnstof in de lucht

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Een bittere lucht en amper zicht. "Ik kon de flats aan de overkant niet zien", aldus verkeersbegeleider Zhang. Peking brak gisterochtend het slechts één jaar oude vervuilingsrecord. De concentratie zogeheten PM2,5-deeltjes - fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer - bereikte maar liefst 671 microgram per kubieke meter. Ver boven wat de Wereldgezondheidsraad als maximum hanteert: 25.

Fijnstof, en dan vooral het spul kleiner dan 2,5 micrometer, dringt diep in de longen door en richt daar veel schade aan. Door de vervuiling kampen Chinezen ook met toenemende onvruchtbaarheid. Bovendien zou het jaarlijks honderdduizenden levens kosten en gemiddeld vijf jaar schelen op een mensenleven.

In veel Chinese steden bevat de lucht doorgaans 200 microgram fijnstof (PM2,5) per kubieke meter, met uitschieters naar 1000, zoals de noordelijke stad Harbin in oktober overkwam. Inwoners klagen over hoofdpijn, hoesten en ontstoken neusslijmvlies.

Gisterochtend moesten in Peking vier snelwegen tijdelijk worden gesloten vanwege gebrek aan zicht. De internationale school heeft een speelveld in een opblaashal met gezuiverde lucht, natuurlijk alleen betaalbaar voor de rijken. Anderen moeten het doen met dikke gezichtsmaskers.

Er is in Peking altijd wel een oorzaak voor meer vervuiling: in de lente komt er fijnstof uit de Gobiwoestijn, in de herfst verbranden de boeren in de regio oogstafval en in de winter gaat de kolengestookte centrale stadsverwarming hoog. En het hele jaar door draaien de staalfabrieken van de omringende provincie Hebei op volle toeren. Maar ook elders gaat het vaker mis dan goed en zijn pijnlijke longen aan de orde van de dag.

Shanghai kampte in december dagenlang met waardes rond 600 en introduceerde eergisteren noodmaatregelen zoals het sluiten van scholen en wegen bij zware smog.

De Chinese overheid neemt wel maatregelen, maar duidelijk niet genoeg. Voorlopig brengt slechts het weer verlossing: vandaag zou de wind opsteken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden