Smit richt in Zuid-Afrika Smit Armandla Marine op

(Novum/Betten) - Smit Internationale en African Maritime Investment Holding hebben in Zuid-Afrika een onderneming opgericht onder de naam Smit Amandla Marine. Dat heeft het sleep- en bergingsbedrijf dinsdag bekendgemaakt. Smit Internationale brengt al haar activiteiten in Zuid-Afrika in in de nieuwe onderneming en krijgt een belang van 70%. De in te brengen activiteiten hebben volgens een woordvoerder een omvang van 'enkele tientallen miljoenen'.

Met de oprichting van de nieuwe onderneming voldoet Smit naar eigen zeggen aan het streven van de Zuid-Afrikaanse regering om de gekleurde bevolking en sociaal achtergestelden meer kansen te bieden. Bij Smit Amandla Marine is 74% van de werknemers zwart. Voor de werknemers van de nieuwe onderneming is de Smit Amandla Marine Employee Trust opgericht die een belang krijgt van 12% in Smit Amandla Marine, waarmee de werknemers ook direct betrokken zijn bij het bedrijf.

De resterende 18% in Smit Amandla Marine komt in handen van African Maritime Investment Holdings. In ruil voor het belang brengt dit bedrijf haar netwerk en contacten in, waarmee Smit opdrachten verwacht binnen te halen die het bedrijf in het verleden niet gegund werden. Smit verwacht op korte termijn geen grote effecten van de oprichting van Smit Amandla Marine, maar verwacht dat de stap op langere termijn zal leiden tot een betere positionering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden