Smidt werd doodgefolterd

Twee verdachten van gewelddadige moord in Axel staan eindelijk voor de rechter

ADRI VERMAAT

John Smidt (86) kreeg een vuistslag in zijn gezicht. Die was zo hard dat botten kraakten. Zijn vingers waren bijna gebroken. Hij stierf bijna letterlijk van de pijn.

Maar zijn belagers de pincode van zijn bankpas geven, zoals zij eisten, dat vertikte Smidt. Ergens in de rustieke polder tussen zijn woonplaats Axel en het tien kilometer verderop gelegen Westdorpe werd hij even later met zeventien messteken in hart en longen vermoord.

Het gebeurde in de nacht van 22 op 23 oktober 2012. Smidt liet volgens traditie voor het slapen gaan zijn hondje uit. Dat deed hij nooit voor elven 's avonds en nooit na tweeën 's nachts. Met zijn grijze Mitsubishi Carisme reed hij naar de hondenuitlaatplek in het park bij de Eisenhowerlaan in zijn dorp.

Twee mannen, plaatsgenoten, zaten er op een bank. Gisteren stonden dezelfde mannen, Georgy J. (38) en Jimmy van der Z. (34) terecht in de rechtbank in Middelburg, verdacht van moord, diefstal en afpersing van John Smidt.

De jongste verdachte vertelde de rechter dat hij in de fatale oktobernacht het slachtoffer niet heeft gezien, gesproken of gehoord. "Omdat ik er niet bij was, kan ik me er ook niets van herinneren", zei hij gevat.

De oudste verdachte daarentegen heeft die nacht alles gezien en gehoord, erkende hij. Zelfs heeft hij met John Smidt gepraat, hem afgeleid toen hij in het park kwam. Zodat zijn kompaan de weliswaar oude, maar krasse man van achteren kon naderen en overmeesteren, zijn autosleutel met geweld kon afpakken. Want daar was het de dader(s) oorspronkelijk om te doen: een auto 'regelen'. Zodat elders, in België of Zeeuws-Vlaanderen, een inbraak kon worden voltooid, bedoeld om euro's bijeen te scharrelen voor cocaïne of een blowtje.

Vanaf de inleidende schermutselingen in het Axelse park nadert voor John Smidt de dood. De tot op hoge leeftijd actieve buurtbemiddelaar is na een klap op het achterhoofd als vuil in de kofferbak van zijn auto gestopt. Even later is hij recht overeind op de achterbank gezet. Zijn armen en polsen zijn zodanig verdraaid, dat zij een onnatuurlijke stand aannamen. "Het was foltering", zei verdachte Georgy J., die naar eigen zeggen slechts toekeek naar de geweldsuitspatting van Jimmy van der Z. en zelf geen hand uitstak: niet om te slaan en niet om te helpen.

In het dorp, bij de uitlaatplek, blafte die nacht het hondje van John Smidt onophoudelijk. Een buurtbewoner werd er wakker van, vertrouwde het niet en alarmeerde de politie. Toen de agenten een half uur later in het park kwamen, vonden ze het beestje, zijn riem, een geruite pet, naar later bleek van zijn baas, en een plas bloed.

Twee uur later, nadat John Smidt was herkend als eigenaar van de hond, spoedde de politie zich naar zijn huis. Zij trof er een chaos. De boel was finaal overhoop gehaald. Via de tuindeur, die niet op slot was, waren de inbrekers eenvoudig binnengekomen. Maar de pincode van de bankpas die zij even eerder van de dan inmiddels vermoorde Smidt hadden geroofd, hadden zij niet kunnen vinden.

Tussen twee uur en half drie 's nachts was drie keer geprobeerd met de pas geld te pinnen. Dat mislukte, waarmee de pas voor de dieven waardeloos was geworden. De volgende ochtend, op 23 oktober, zag een wandelaar een hoopje kleren bij een droge greppel aan de Vissersverkorting bij Westdorpe. In de kleren lag het verminkte lichaam van John Smidt.

Een oor van hem was nagenoeg helemaal afgesneden. Naast de wonden in hart en longen was hij nog op elf lichaamsdelen gestoken.

Axel reageerde verslagen. Aan een stille tocht namen honderden dorpsgenoten deel.

undefined

Strafrechtelijk onderzoek duurde 2,5 jaar

Het strafrechtelijk onderzoek tegen de verdachten van de moord op John Smidt is van uitzonderlijk lange duur. Hoewel Georgy J. en Jimmy van der Z. kort na het misdrijf werden opgepakt heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak 2,5 jaar op zich laten wachten. De reden hiervan ligt in het horen van tal van getuigen, alsmede zeer uitgebreid onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat maakte op grond van de uitkomsten van de eigen forensische onderzoeken zelfs een berekening van de waarschijnlijkheid van betrokkenheid. Van Z., die elke betrokkenheid ontkent, moet zich in dat opzicht zorgen maken. Er is op kleding van hem veel DNA aangetroffen dat matcht met dat van Smidt. Voor J. geldt dat alles bijeen in net iets mindere mate, maar ook voor hem geldt dat de uitkomsten van het NFI-onderzoek, als het om bewijslast gaat, slecht uitpakken. Dinsdag houdt officier van justitie Janneke de Smet haar requisitoir.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden