Smerige jongens, die Romeinen

Senatus Populus Que Romanus, oftewel 'de Senaat en het Volk van Rome', was tweeduizend jaar geleden de naam van de Romeinse Republiek. SPRQ vind je anno 2014 nog steeds op openbare gebouwen, op de deksels van de riolering, in het wapen van de Italiaanse hoofdstad. Maar in de volksmond staat SPQR ook voor Sono Porci Questi Romani, oftewel 'Het Zijn Varkens Die Romeinen'. Deze variant op de Latijnse afkorting was de afgelopen weken buitengewoon toepasselijk.

De populaire blog 'Rome is walgelijk' kwam na Kerst met een schandalige foto. Ze was gemaakt aan de rand van de stad en toonde een ronduit smerig tafereel: een stuk of zes varkens zochten bij een vuilniscontainer naar iets eetbaars. De boodschappentasjes waar de Romeinen hun huisvuil in stoppen lagen niet alleen in, maar ook naast de overvolle container. Een kerstmaal voor de varkens, een aanfluiting voor de hoofdstad.

De beesten werden gebombardeerd tot het symbool van het vuilnisprobleem waar Rome mee kampt. Nog geen 40 procent van het huisvuil - dat wil zeggen glas, papier, plastic, metaal en organisch afval - wordt gerecycled. De rest kieperen de Romeinen in de groene vuilniscontainers op straat. Met name in de buitenwijken zijn die vaak zo vol dat er hopen huisvuil naast groeien. Het vuilnis wordt niet vaak genoeg opgehaald; de gemeentelijke vuilnisdienst, met bijna achtduizend werknemers, maakt er een zootje van.

Want wat zich in het groot met de Italiaanse overheid afspeelt, speelt zich in het klein met de Romeinse vuilnisdienst af. Inefficiëntie, onverschilligheid en mismanagement zorgen voor een belabberd functioneren. Gevolgen: grove verspilling van belastinggeld en enorme schulden.

Zo staat de hoofdstedelijke vuilnisdienst al jaren rood; vorig jaar ging het om 670 miljoen euro. Ondertussen deelde een topman een paar jaar geleden nog schaamteloos baantjes uit. Francesco Panzironi staat inmiddels terecht voor ambtsmisbruik. Hij zou 841 mensen - onder wie zijn eigen schoonzoon en een vriendin van zijn dochter - een vaste baan hebben gegeven terwijl ze daar geen recht op hadden.

Sinds drie maanden zit het gemeentebedrijf zonder bestuur. Burgemeester Ignazio Marino, die vorige zomer is aangetreden, wil deze week eindelijk een nieuwe leiding aanstellen. Die komt voor een helse taak te staan. De vuilnisdienst heeft niet alleen een grondige reorganisatie en sanering nodig, er moet ook een heel nieuw systeem voor de vuilnisverwerking worden ontwikkeld. Want al het huisvuil dat niet wordt gerecycled, kwam tot voor kort op een overvolle stortplaats terecht. Maar die moest in oktober dicht. Sindsdien rijden er dagelijks tientallen vrachtwagens met vuilnis naar Noord-Italië voor de verwerking. Geschatte kosten per jaar: 25 miljoen.

De Romeinen houden hun hart vast. Als het gaat sneeuwen, kunnen die vuilnisvrachtwagens de weg niet op en worden de vuilniscontainers weer niet tijdig geleegd. En dan kan hun stad - misschien wel de mooiste ter wereld - in een mum van tijd veranderen in een zwijnenstal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden