Smerig ziekenhuis

Bomen leggen verkeer stil

Scheef beeld

Johan Cruijff

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Smerig ziekenhuis

Lezer Albert Kuipers achtte het in Trouw van donderdag ondenkbaar dat een patiënt de chirurg met succes aanspreekt op zijn handenwasgedrag. Ik kan echter melden dat hiernaar onderzoek gedaan is met verbluffend resultaat. Het handenwassen van medewerkers steeg met 34-50 procent als patiënten ernaar vroegen. In deze studies werden patiënten getraind in het vragen aan gezondheidswerkers of zij voor het contact hun handen gewassen hadden. Het betrof hierbij overigens niet alleen artsen, maar ook verpleegkundigen. We willen in de zorg patiënten bij hun behandeling betrekken en hun positie versterken. Het effect wat dit kan hebben op handenwassen is daarvan een goed voorbeeld.

Eliane Thewessen, arts-microbioloog, raad van bestuur van Groene Hart Ziekenhuis Gouda

Bomen leggen verkeer stil

Een treffende symboliek: vallende bomen leggen autoverkeer stil. In december stond in de krant dat een volwassen beuk in Berlijn evenveel compenseert als tweeduizend jonge bomen. Om de 160 volwassen populieren langs de A27 tussen Gorinchem en Werkendam te compenseren, zullen minstens 160.000 jonge bomen moeten worden aangeplant. Of zou Rijkswaterstaat berichten gaan sturen: „U behoort met anderen tot de grootgebruikers van de A27 bij Werkendam. Binnenkort ontvangt u van ons bericht welk aantal kilometers u minder moet gaan rijden ter reductie van de tonnen CO2, die de wegbeplanting niet meer kan compenseren.” Dit zou een heel erg letterlijke kilometerheffing zijn.

Marcel Vossestein Nunspeet

Scheef beeld

Volgens Hilbrand Westra zijn de aspirant-adoptiefouders van 2008 nog steeds zo naïef als dertig jaar geleden, zo lezen we in Trouw afgelopen zaterdag. Westra, in 1973 uit Korea geadopteerd door een Fries gezin, denkt dat de belangrijkste drijfveer voor adoptie het ’redden van een kind’ is, en vindt dat wensouders beter pleegkinderen kunnen nemen. Dat is een heel scheef beeld.

Niemand adopteert meer vanuit een redderssyndroom. De verplichte voorlichting die aspirant-adoptiefouders krijgen, maakt korte metten met dergelijke denkbeelden. Pas na een gezinsonderzoek, waarin wensouders worden doorgezaagd over hun motieven beslist Justitie of er ’beginseltoestemming’ kan worden verleend.

Het is beter voor het kind om in het land van herkomst te blijven, en dat gebeurt tegenwoordig dan ook steeds meer. Maar de wens om vader en moeder te worden en een eigen kind op te voeden, blijft dé drijfveer achter adoptie. Een kind voor wie adoptie het minst slechte alternatief was.

Maarten Festen, aspirant-adoptief-vader Groningen

Johan Cruijff

Johan Cruijff moet Ajax redden. Dat is toch die speler die zich in ’74 het wereldkampioenschap liet afpakken door Duitsland? En zich daarna in ’78 bij zijn afscheidswedstrijd liet vernederen door Bayern München door met 8-0 te verliezen! Diezelfde Cruijff die in Spanje al z’n geld aan een oplichter gaf? Die Cruijff die nijdig overliep naar Feyenoord? Die Cruijff die met Barcelona in ’94 in de Europa Cup 1-finale van AC Milan verloor met 0-4. Die Cruijff? Ze bibberen al in Rotterdam. Ik denk dat ie voor de Kerst met een hok vol met herrie de Arena uitvlucht.

Robert Boerleider Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden