Video

Smeltwater verwoest brug in Groenland

De brug die verwoest werd door het water. Beeld youtube
De brug die verwoest werd door het water.Beeld youtube

Nog op zoek naar een goede vakantiebestemming? Denk eens aan Groenland. Terwijl het hier plenst van de regen, schijnt daar de zon. Niet tot onverdeeld genoegen van de bewoners overigens, want door al die zon smelten de gletsjers harder dan ooit.

Nienke Schipper

Op een hoogte van 3200 meter, een van de hoogste punten van Groenland, werd een temperatuur van 2,2 graden Celsius gemeten, een nieuw record voor de maand juli. Het gevolg is dat het smeltwater dat daarmee los komt met zo'n vaart door het dorp Kangerlussuaq in het zuidwesten van Groenland raast, dat het de brug die het noordelijk deel met het zuidelijk deel van het dorp verbond is weggespoeld.

Het water uit de de rivier Akuliarusiarsuup Kuua, ook wel bekend als de Watsonrivier, komt uit de Russelgletsjer. Op dit moment stroomt er elke seconde 3,5 miljoen liter water door de rivierbedding en dat is een verdubbeling van alles wat hiervoor werd gemeten. Niemand weet precies wat de oorzaak is van het overvloedige water, maar de lokale media denken dat het te maken heeft met het afkalven van grote stukken gletsjerijs. Door de krimpende gletsjers wordt er minder zonlicht afgekaatst en dus meer warmte geabsorbeerd. Het warme weer houdt de komende week zeker nog aan in Groenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden