Smeltseizoen voorbij.....

De ’smelterij’ van het zee-ijs in het Noordpoolgebied lijkt wat eerder te zijn gestopt. In 2005 was de meest gevorderde smeltdatum 21 september (daarna nam de hoeveelheid zee-ijs weer toe), vorig jaar 16 september en in 2008 12 september. Verder verdween er minder zee-ijs dan een jaar geleden. In een reeks vanaf 1979, toen men is begonnen met hulp van satellieten de gang van het zee-ijs in de gaten te houden, was de minimale oppervlakte ijs half september 2007 4.31 (record), dit jaar 4.52 miljoen km2. De afname van het zee-ijs bedraagt dit jaar 33 procent in vergelijking met het langjarig gemiddelde. In 2008 viel het ijsverlies in het centrale deel van de Noordpool mee, zeer veel zee-ijs verdween in de Beaufort Zee (noord van Alaska), de Laptev Zee (ten oosten van het Siberische schiereiland Tajmyr) en in de Groenlandse wateren. Onthutsend waren de berichten betreffende de oudste ijsplaten ter hoogte van Ellesmere Island, Canada. Deze velden, deels samengesteld uit gletsjerijs, zijn tot meer dan 4000 jaar oud en hun lot lijkt binnen enkele jaren bezegeld te zijn.

Gisternacht zijn plaatselijk opvallend lage temperaturen gemeten in ons land. Ell bij Weert noteerde 0,4º, voor het laatst was het landelijk kouder in september 1997 toen op de 20ste op de vliegbasis Twenthe 0,3º werd gemeten. De laatste keer dat het in september tot vorst kwam was in de zeer koude nazomermaand van 1986. Op de 26ste werd toen in Epen -0,2º geregistreerd. Gisteren overdag was er eerst vrij veel sluierbewolking, tijdens de middag werd het zonnig en steeg de temperatuur tot ruim 17 graden. Vandaag posteert een sterk hogedrukgebied (kerndruk 1033 hPa) zich boven ons land. Dankzij het hogedrukgebied blijft het droog en doet de zon goede zaken. Na wederom een koude nacht vloeit het kwik vanmiddag uit naar 17 graden, waaien doet het nauwelijks. Morgen wordt het opnieuw een zonnige dag. Later komt er in het oosten van het land, op de nadering van een grootschalig Europees hoogtelaag, wat meer bewolking. Zelfs een buitje valt niet uit te sluiten. De temperatuur loopt op naar 17 of 18 graden en de wind is zwak tot matig uit noord tot noordoost.

Na het weekeinde aanhoudend hogedrukweer, maar aanvankelijk wel een iets grotere kans op een buitje, later in de week is het meest zonnig weer. De noordoostenwind trekt aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden