Smekelingen Toneelschuur Producties

Theater

****

Wat doe je als land als er ineens vluchtelingen voor je neus staan die om hulp vragen? Of de uiteindelijke beslissing is ingegeven door diep doorvoelde morele of juist door meer beleidsmatige overwegingen, de gevolgen ervan zullen altijd door mensen moeten worden gedragen. Dat is een actueel dilemma, maar historisch uniek is het niet. In de vijfde eeuw voor Christus schreef de Griekse tragedieschrijver Euripides er al 'Smekelingen' over.

De koning van Argos is verslagen door rivaal Thebe en de laatste laat niet toe dat de bewoners van Argos hun doden begraven. Daarom roept Argos de hulp in van Athene, dat zich uit een mengeling van rechtsstatelijk plichtsbesef en eerzucht militair in een conflict mengt dat het zijne niet is. Met alle dodelijke slachtoffers van dien.

De jonge regisseur Olivier Diepenhorst plaatst de handeling van 'Smekelingen' in een modern ambtenarenkantoor met een tapijtje, voorzichtig hippe stoelen en een prominente koffieautomaat. De tekst laat hij zijn acteurs vrijwel onbewerkt en integraal spelen, inclusief de bloemrijke uitweidingen en retorische hoogstandjes die de klassieke Griekse tekst rijk is.

Dat levert een intrigerende spanning op tussen de betekenis van 'Smekelingen' toen en de betekenis die de tekst nu nog kan hebben. De wankele waarde van democratie, de noodzaak internationaal recht te handhaven, de menselijke gevolgen van politiek beleid: het is ruim 2400 jaar na Euripides nog steeds relevant. Dat slaat de brug over het gapende gat in de tijd waarin bliksemwerpende goden, offerkransen en brozen schilden zijn verdwenen.

Met een groep acteurs die de moeilijke teksten glashelder spelen en een paar vernuftige theatrale ingrepen laat Diepenhorst vooral prachtig zien dat het verdriet over de dood van een kind, een echtgenoot of een vader tijdloos is. En dat we nog steeds niet hebben geleerd dat peilloze leed te voorkomen.

Op tournee tot en met 19 december 2015. www.toneelschuurproducties.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden