Smeets

Het was zomaar een uitslag. In de eerste ronde van het tennistoernooi van Hannover verloor de Zwitserse Patty Schnyder van de Russische Elena Likhovsjeva. Op zich niets bijzonders. Een redelijk goede speelster verliest van een onbekende grootheid; dat komt meer voor.

De manier waarop de over het algemeen pittige Zwitserse haar partij verloor was voor insiders reden om enige ongerustheid over Schnyder te uiten: was het wel allemaal oké met haar? Zat ze niet dik in de penarie? Ze speelde met, zoals gezegd werd, 'een afwezige glimlach op haar gezicht'. Waarom die ongerustheid en waarom sprong de Zwitserse pers met zoveel fanatisme op deze zaak?

Naast Hingis heeft het sportarme Zwitserland in Schnyder een vedette-in-de-maak. Verleden jaar drong ze schijnbaar moeiteloos door tot de top-tien van de WTA en kreeg ze ook nog een titel(tje) mee: ze was 'the most improved player' van het jaar, de speelster die het meeste vooruitgang had geboekt.

Bij de Australian Open, in januari, liet Schnyder, samen met de Oostenrijkse Sylvia Plischke, zich voor het eerst zien met een begeleider die meer mentale trainer dan coach was en die een volkomen vreemde in de tenniswereld was. Het bleek de Duitser Rainer Harnecker te zijn, een man die alternatieve geneeskunst beoefent, een man die zegt dat hij kanker en Aids kan genezen en ook een man tegen wie in Duitsland een proces loopt wegens overtreden van diverse regels die de Duitse alternatieve geneeskunst in zich herbergt.

Hoe de twee speelsters aan de diensten van de Duitser zijn gekomen, is niet duidelijk: feit is dat de Oostenrijkse direct na de Australian Open haar eigen weg weer zocht en zich van Harnecker keerde. Plischke vertelde dat de genezer in Melbourne bij de twee jonge vrouwen op de kamer woonde, dat hij de twee tot niets dwong, maar dat hij heel handig kon manipuleren. De Oostenrijkse stapte weg uit dit kleine circeltje, maar Schnyder bleef geloof houden in de werkwijze van de Duitser. Na terugkomst in Zwitserland ondernam Schnyder een aantal acties dat voor de buitenwereld verbazingwekkend was: ze ontsloeg haar coach Eric van Harpen, ze maakte de verkering met haar vriendje-van-jaren uit en liet merken dat ze de familiebanden thuis los wilde laten.

Haar familie wordt thans bijgestaan door een kenner op het gebied van 'cults', een zekere Hugo Stamm. Deze man heeft de familie gewaarschuwd dat dochterlief zich in een staat bevindt die verder gaat dan liefde. Ze heeft alle schepen achter zich verbrand en zich totaal afhankelijk gemaakt van Harnecker. Om haar uit die 'betovering' te halen, zal heel wat moeite kosten, te meer daar Schnyder zelf die gevaren helemaal niet ziet. Verleden week nog meldde ze doodnuchter dat Harnecker juist een hele goede invloed op haar spel had en dat de Duitser ook gevraagd was als goeroe op te treden voor topspeelsters zoals Steffi Graf.

Graf inmiddels, ontkende ooit contact met de man gehad te hebben en zelfs nooit van hem gehoord te hebben. Schnyders problemen zijn voor haar dubbelpartner, de Oostenrijkse Barbara Schett, reden geweest voor een lang gesprek. Schett verliet het gesprek teleurgesteld. Ze kon, zo zei ze 'Patty niet meer bereiken'.

Inmiddels bemoeit de overkoepelende organisatie WTA zich met deze affaire. Pas dan als duidelijk wordt dat Harnecker regels overtreedt die in had handboek geschreven staan, kan de organisatie stappen ondernemen. Tot dit moment is de affaire een privé-zaak tussen een speelster en een buitenstaander. De tenniswereld kijkt inmiddels met enige angst van afstand toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden