Smeets stunt tegen geïrriteerde Ivantsjoek

Wijk aan Zee is weer in de ban van het jaarlijkse Corus schaaktoernooi. Toeschouwers vergapen zich aan de partijen van hun idolen.

Sjaak van de Groep

Vassily Ivantsjoek – de hoogst geplaatste speler op rating – loopt door de wandelgangen naar de speelzaal met in zijn kielzog Nederlands kampioen Jan Smeets. In de eerste ronde treffen beide schakers elkaar. De grootmeester uit Oekraïne gaat achter zijn bord zitten, maar als de gong klinkt en de klokken worden aangezet, staat hij plotseling op en begint tien minuten te ijsberen. Ivantsjoek ergert zich aan de fotografen en wacht tot alle ‘paparazzi’ zijn verdwenen. Een beslissing die hem later deze middag gaat opbreken.

Buiten is het koud en nat. De vlaggen van Corus bepalen het straatbeeld van het knotsgekke schaakdorp en wapperen fier in de wind. De regen weerhoudt schakend Nederland er niet van om te komen kijken naar hun idolen. Slurpend aan een bakje erwtensoep volgen ze de partijen die live te zien zijn op grote beeldschermen. In het Pavilion even verderop geeft grootmeester Ivan Sokolov de toeschouwers commentaar. „Watsgebeurt?”, vraagt hij met een buitenlands accent als hij de volgende zet wil weten.

Corus organiseert naast het toernooi voor de grootmeesters nog vele andere competities: bijvoorbeeld voor de bedrijven die klant zijn bij het staalconcern, voor journalisten en parlementariërs. In laatst genoemde groep veel bekende gezichten. Een man op leeftijd die nog kwiek oogt, tuurt naar het bord. Naast zijn stoel ligt een wandelstok. Oud-politicus Johan van Hulst hoopt eind januari 98 jaar te worden. Enkele jaren geleden werd hij nog eerste in zijn groep.

VVD-coryfee Henk Vonhoff is ook van de partij. Met de zwarte stukken krijgt hij een prima stelling, maar teveel zetten met zijn koningin doen hem de das om. „Ik heb me laten verleiden door beminnelijk optimisme”, analyseert Vonhoff zijn verlies na afloop. Een andere VVD’er,Fred Teeven, opent het toernooi tegen Eric Smaling van de SP. Teeven verliest al heel snel twee stukken en de partij. „Normaal gesproken ben ik niet bang voor de SP, maar ik wist vooraf al dat Smaling een hogere rating heeft dan mij. Ik ben maar een huisschaker”, zegt Teeven. „Ik ben blij dat mijn overwinning politiek nut heeft gehad”, lacht Smaling.

Ondertussen is Ivantsjoek aan de andere kant van de zaal in grote tijdnood gekomen. Op zet 39 gaat hij door zijn vlag. Een grote stunt van Smeets tijdens zijn debuut in de hoofdgroep. „Het was geen mooie partij en ik moest behoorlijk keepen. In het middenspel maakte ik een fout die niet werd afgestraft, maar aan het einde was de partij absoluut remise. Gelukkig ging hij door zijn vlag”, glundert hij.

Achter de coulissen neemt Ivantsjoek plaats achter een computer. Hij doodt de tijd door wat partijen na te spelen om zijn gedachten te verzetten. Hierna verlaat hij teleurgesteld de schaakzaal, turend naar de grond en gebarend met zijn armen. Een dag later lijkt hij van zijn les te hebben geleerd. Ivantsjoek weerstaat de fotografen nu wel en beukt de Chinese Wang Yue keihard van het bord.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden