Column

Smeets' pensioen

null Beeld

'Het stoppen van 'De Mart' is wereldnieuws in eigen land' schreef Het Parool begin deze maand. Het was tijdens een aflevering van 'Knevel & Van den Brink' dat ik dit wereldnieuws op polderniveau zelf vernam.

Mart Smeets was daar te gast en zijn gezicht stond op onweer. Dan weet je wat voor soort Smeets je gaat krijgen: bot, kortaf,
pisnijdig, arrogant, onaangenaam, zelfgenoegzaam, vol minachting. Een gast die het liefst geen enkele vraag fatsoenlijk beantwoordt maar met agressieve tegenvragen repliceert.

Het ging om het (gedwongen) pensioen van de journalist bij de NOS. Je moet nooit een alcoholist zijn fles ontnemen en een workaholic zijn zweet. Ik wist natuurlijk wel beter: van Smeets kom je niet zomaar af.

Je schopt hem via de voordeur eruit en hij sluipt via het dakraam weer naar binnen. Zo ging het ook bijna tien jaar geleden toen Smeets aankondigde aan zijn laatste Tour te beginnen. Die tv-uitzending van 'Knevel & Van den Brink' was amper op internet of de mobilisatie ten faveure van Smeets kwam op gang.

Jan Nagel van de partij 50Plus heeft in de bijna afgedankte anchorman een nieuw stokpaard gevonden. Nagel vindt het 'absurd en inconsequent' dat de kennis en kwaliteit die Smeets in de loop der jaren heeft ontwikkeld verloren gaan, louter en alleen omdat hij 65 wordt.

Maurice de Hond ging zelfs de vraag stellen aan zijn opiniepanel: moet die Smeets op zijn 65ste stoppen? Niet minder dan 70 procent vond van niet. En eerlijk gezegd behoor ik ook tot die 70 procent. Een kwestie van principes in een tijd waarin de pensioenleeftijd steeds naar boven zal worden herzien en de vergrijzing al een probleem is.

Maar of ik opgetogen zou zijn om voor nog drie of vijf jaar Smeets te tekenen? Nou, niet echt. De man behoort met Paul de Leeuw en Youp van 't Hek tot mijn eigen rijtje Grote Drie als het om televisuele ergernissen gaat. Alleen kun je de eerste twee makkelijk wegzappen maar de derde niet.

Smeets heeft zich in het oog van tal van sportprogramma's genesteld die ik niet graag zou willen missen. Dan moet niet alleen het bier maar ook de hef worden gedronken. Ik zou honderd redenen kunnen opnoemen om mijn ergernis te staven. Maar niet zonder eerst te erkennen dat Smeets een echte vakman is met een uitzonderlijke vlotte babbel (helaas niet gespeend van een zekere hang naar verbale vulgariteit).

Maar de voornaamste oorzaak van mijn vijandigheid ligt in zijn niet aflatende pogingen om doping te banaliseren en dopingjagers te criminaliseren. Ik heb Smeets altijd de grootste dopingvergoelijker van de Nederlandse televisie gevonden. Maar de vraag waarom is voor mij een mysterie gebleven.

Totdat ik deze week een oud citaat van hem las in de Volkskrant: 'Moet je dat nou echt openbaar maken? Wie, welke zaak dien je er eigenlijk mee? Je publiek? Jezelf? Je vak? Ik ben een paar keer zover gegaan dat ik het wel deed, maar als ik het weer doe sta ik zo op straat. Studio Sport heeft me al de gele kaart gegeven. Laat de kijkers maar in de waan dat al die renners gelijk aan de start komen.' Lafheid mag natuurlijk. Maar propaganda bedrijven is een andere zaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden