Smeergeldzaak België leidt naar de Antillen

BRUSSEL - Een nog onontdekt deel van het Agusta-smeergeld is gestort op een bankrekening op de Nederlandse Antillen. Met ruim een half miljoen gulden verzekerde wapenfabrikant Agusta zich van de steun van de Waalse christen-democraten bij het binnenhalen van een order van 48 helikopters voor het Belgische leger.

Die verdenking uitte de advocaat van Johan Delanghe, de gewezen rechterhand van oud-Navo-topman Willy Claes, en evenals Claes gedaagde in het lopende corruptieproces in België. Volgens de advocaat staat de Antilliaanse bankrekening op naam van het Waalse bedrijf Malmedy.

Dat zou een dekmantel zijn voor de PSC, de Waalse christen-democratische partij, die op het moment van de wapenaankopen, en nu nog steeds, in de regering zitting heeft. Die partij zou ook met Agusta's concurrent, Aerospatiale, zaken gedaan hebben.

Daarmee komt de PSC opnieuw in een verdacht licht te staan. In het vooronderzoek beschuldigde een andere verdachte deze partij ook al. Een met haar verbonden oud-generaal pleegde toen zelfmoord. Onder de huidige aangeklaagden bevinden zich alleen leden van de Vlaamse en Waalse socialistische partij.

In de beschuldigingen rond de PSC valt regelmatig de naam van oud-vice-premier Melchior Wathelet. In zijn agenda werd eerder de naam van de Agusta-lobbyist gevonden.

Wathelet is op het moment rechter bij het Europese hof van justitie in Luxemburg. Om zijn aftreden is vaak gevraagd omdat hij als minister van justitie de van seksuele misdrijven met en moord op kinderen verdachte Marc Dutroux vervroegd vrijliet.

Tijdens het proces moest het openbaar ministerie erkennen dat het tot dusver de aanwijzingen van Delanghe niet had onderzocht. En dat terwijl hij hen reeds in mei jongstleden erop attent had gemaakt.

Delanghe's raadsman leek te willen suggereren dat het gerechtshof de PSC wil ontzien. Procureur-generaal Liekendael zegde toe het onderzoek alsnog te zullen doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden