Smeekbede aandeelhouders alsnog verhoord

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Bols Royal Distilleries wordt weer een zelfstandig bedrijf. Het in 1993 met Wessanen gefuseerde drankenbedrijf is gekocht door de Europese investeringsmaatschappij CVC en het management van Bols. CVC wil zijn aandeel in Bols over drie tot vijf jaar weer verkopen.

Vijf jaar geleden fuseerden Bols en Wessanen om samen sterker te staan, maar die verwachting is niet uitgekomen. Jaren achtereen vielen de resultaten van het fusieconcern tegen, wat onder aandeelhouders tot grote onrust leidde. Gedurende diezelfde jaren vroegen analisten zich vertwijfeld af wat nu precies het voordeel was van een fusie tussen een drankenconcern (Bols) en een producent van kaas en andere voedingsmiddelen (Wessanen).

Gisteren maakte BolsWessanen bekend het heil weer te zoeken bij voedingswaren. “Voeding biedt de beste vooruitzichten”, zegt een woordvoerster. “Op dat gebied zijn ook de beste acquisitiemogelijkheden.”

Overnames

Het geld dat BolsWessanen voor Bols vangt zal worden gebruikt voor verdere overnames, maar het is nog onduidelijk hoe groot dat bedrag zal zijn. Eind augustus zal de verkoop pas een feit zijn en ook dan wordt duidelijk welk deel van Bols in handen komt van het management en welk deel bij CVC komt.

De investeringsmaatschappij is niet van plan om het aandeel in Bols te behouden. “Na drie tot vijf jaar willen we ons aandeel weer van de hand doen”, zegt een woordvoerster van CVC in het hoofdkantoor in Londen. “Daarna zullen we waarschijnlijk de aandelen naar de beurs brengen.”

Bols wil graag groeien door acquisities. “Op wat voor manier we bijdragen aan de financiering van overnames door Bols, bekijken we per geval”, aldus de CVC-woordvoerster. Twee maanden geleden nam CVC de verpakkingspoot van KNP BT over. De investeringsmaatschappij heeft 3 miljard gulden in de oorlogskas.

Dat Bols verder door de gedeeltelijke management buy-out verder zal worden geleid door managers die nu ook al aan het roer staan, is de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een doorn in het oog. “De leiding heeft bewezen ondermaats te presteren en ze moet dus worden vervangen”, meent VEB-directeur De Vries. “Maar ook BolsWessanen is rijp voor overname door een derde partij. Na de fusie is de voedingsdivisie afgebrokkeld en nu is de marktpositie niet sterk genoeg meer.”

Door de verkoop van Bols mist BolsWessanen een half miljard aan omzet. Het bedrijf blijft steken op een omzet van minder dan vijf miljard gulden. Eerder dit jaar verloor de onderneming al vijf miljard aan omzet door de verkoop van zijn Franse wijnbedrijf. Alleen door het aandeel van 35 procent in Campari blijft BolsWessanen verbonden met de productie van drank.

Vorig jaar zei BolsWessanen nog dat de drankenpoot pas zou worden afgestoten nadat het kaas- en zuivelbedrijf nieuwe acquisities zou doen. Die strategie is nu gewijzigd. “We wilden Bols niet in de wachtkamer zetten”, legt de BolsWessanen-woordvoerster uit. Het is echter ook moeilijk gebleken om geschikte overnamekandidaten te vinden, zo geeft ze toe. “De prijzen voor overnamekandidaten liggen momenteel zeer hoog.” Begin dit jaar ging een grote overname om die reden niet door.

De alleingang van Bols heeft geen gevolgen voor de 900 werknemers, waaronder 300 in Nederland. BolsWessanen houdt 10 000 werknemers over. Het bedrijf gaat in de toekomst waarschijnlijk weer Wessanen heten.

Op het Damrak steeg het aandeel BolsWessanen van 31,50 naar 32,20 gulden. Kort na de fusie in 1993 stond het aandeel op gulden. Daarna bleef het tobben: terwijl de koersen van andere bedrijven explodeerden, was BolsWessanen het lelijke eendje onder de grote fondsen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden