Smartwatch is een hypermoderne spiekbrief

ROB PIETERSEN

Leerlingen van de Zuyd Hogeschool in Maastricht en Heerlen mogen tijdens tentamens geen horloges meer dragen. De smartwatch - volgens 'Zuyd' niet te onderscheiden van een 'gewoon' klokje - kan namelijk worden gebruikt als hypermoderne spiekbrief. "Zo willen we fraude voor zijn", zegt Erwin Groenewold van de hogeschool.

1

Wordt er bij u op school al gespiekt op de smartwatch?

"Dit is een preventieve maatregel. We hebben op de hogeschool ook een studierichting ICT. Daar zien we wat er allemaal met zo'n horloge met internetverbinding mogelijk is en houden we de ontwikkelingen in de gaten. Een smartwatch is een iPad aan je pols en op het eerste gezicht niet te onderscheiden van zo'n groot sporthorloge. Vandaar dat we hebben gezegd: we verbieden alle horloges."

2

Leidde dat tot veel boze reacties?

"Nee, helemaal niet. De studenten begrijpen heel goed dat de iPad, de smartphone en dus ook de smartwatch tijdens tentamens verboden zijn. Net als de Google Glass, een bril met internet. De enige kritiek die we na deze aankondiging kregen, is dat studenten bij een tentamen graag willen weten hoeveel tijd ze nog hebben. Daarvoor hebben we tientallen nieuwe klokken besteld. De tijd was te kort om die op te hangen voor de eerste tentamens, op de faculteit gezondheidszorg. Daar is door surveillanten af en toe geroepen hoe laat het was."

3

Is bij de eerste horlogeloze tentamens gefouilleerd bij de deur van het toetslokaal?

"Nee. We fouilleren ook niet op spiekbriefjes en tablets. Het is een waarschuwing voor studenten dat ze het niet moeten proberen en dat bij betrappen hun toets ongeldig wordt verklaard. Zoiets moet je officieel verbieden, anders zijn er altijd van die slimmeriken die er op wijzen dat ze het niet wisten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden