Smartshops voorspellen illegaal circuit na teeltverbod

(ANP)

De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops is woedend over het paddoverbod dat minister Klink per 1 december invoert. Een gevaarlijk besluit, zegt ze.

Paul G. van Oyen waarschuwt namens de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (Vlos) voor een illegaal, risicovol circuit als over enkele weken de verkoop van verse paddo’s wettelijk is verboden. „Criminelen zullen paddestoelen die ze kopen in de supermarkt inspuiten met lsd en vervolgens verkopen als paddo’s. Dat zich een illegaal paddocircuit vormt, is zeker. Dat merk je nu al.”

De Vlos spant een kort geding aan tegen minister Klink van volksgezondheid om het paddoverbod ongedaan te maken. „Als dat niet lukt, beginnen we voor de rechtbank een bodemprocedure. Maar de kans is aanzienlijk dat de rechter ons in kort geding in het gelijk stelt”, voorziet zegsman Van Oyen.

„De Opiumwet schrijft voor dat een minister moet aantonen dat bepaalde producten schadelijk moeten zijn voor de volksgezondheid, wil hij ze verbieden. Klink heeft niets aangetoond. Zijn maatregel is knullig en niet doordacht. Hij heeft zijn enorme ideologische pet opgezet en is, nu de politiek afrekent met het liberale drugsbeleid, zo tot deze beslissing gekomen. Het CDA en de CU hebben hier grote invloed op. De termijn waarbinnen het verbod van kracht wordt, is daarnaast schandelijk. Het polderen is helemaal weg in Nederland.”

Bij de Vlos zijn vijftig ondernemers aangesloten, van wie sommigen meer dan één smartshop bezitten. Nederland telt ongeveer 120 van deze ondernemers, die bij elkaar 180 paddoverkooppunten in eigendom hebben. Jaarlijks krijgen zij rond één miljoen klanten, die voor een portie hallucinerende paddo’s twaalf tot achttien euro op tafel leggen. Volgens ruwe schattingen behoort de helft van de gebruikers tot jonge, buitenlandse toeristen.

Door het paddoverbod verwacht de branche een omzetverlies van vijftig procent. Een aantal van de smartshops zal het paddoverbod financieel niet overleven en andere zullen op hun reserves moeten teren. Voor de zes tot acht kwekers in Nederland van de paddestoel breken evenmin zonnige tijden aan: zij moeten vanwege het verbod van de minister hun nering sluiten.

Van Oyen verbaast zich er over dat, tot dusver, iedere Nederlander die dat wilde paddo’s mag verkopen. „Om hoofd-, keel- of buikpijntabletjes te mogen verkopen, moet je een drogisterijdiploma hebben. Maar iedereen die dat wil, mag paddo’s verkopen, zij het dat dit nu per 1 december helemaal stopt. In de smartshops wordt aan publieksvoorlichting gedaan, maar in het illegale circuit valt dat straks weg.”

Het paddogebruik is aanwijsbaar géén probleem, zegt de Vlos. De incidenten, die er met name in Amsterdam zijn geweest, waren veelal een gevolg van gemengd gebruik van alcohol en andere drugs.

Zo was in 2007 in de hoofdstad vier keer sprake van een potentieel ernstige, levensbedreigende situatie, door secundair letsel onder invloed van paddo’s, bleek uit onderzoek van de GGD. Drie gebruikers liepen snijwonden en of facturen op. De vierde, een 17-jarig meisje uit Frankrijk dat eerder een poging tot zelfmoord deed, sprong van een brug en overleed.

Van Oyen: „Paddo’s versterken het humeur en de mood waarin je verkeert. Er moet altijd iemand in de aanwezigheid zijn van gebruikers, die zelf afblijft van de paddo’s”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden