Smartegeld voor docente na valse beschuldiging

sneek – De Christelijke Scholengemeenschap Bogerman in Sneek rehabiliteert een docente, die na onterechte beschuldigingen over seksueel misbruik arbeidsongeschikt is geraakt.

Het college van bestuur voldoet hiermee aan een vonnis van de kantonrechter in Leeuwarden. De school moet blijkens een tussenvonnis 50.000 euro immateriële schadevergoeding aan de voormalige docente betalen, alsmede 25.000 euro voor juridische kosten die zij heeft gemaakt.

Volgens de rechtbank heeft een destijds 16-jarige leerlinge van de school de docente in 2007 ten onrechte beschuldigd van seksueel misbruik. Bestuur en docenten hebben hierop niet goed gereageerd, zegt de rechter in zijn vonnis.

De leerlinge vertelde destijds over de bewuste docente dat deze een onbekende man meermalen zou hebben toegestaan haar seksueel te misbruiken. Het meisje meldde dit aan een collega van de docente. Pas twee jaar later, op 28 januari 2009, werd het bestuurscollege van de school van de aantijging op de hoogte gesteld. Tot dat moment bleef de docente onwetend van de beschuldigingen tegen haar.

Het bestuurscollege gaf begin vorig jaar een extern bureau opdracht te onderzoeken of de docente zich aan ’grensoverschrijdend gedrag’ schuldig had gemaakt. Dit onderzoek leverde geen enkel belastend feit voor haar op. Het schoolbestuur weigerde echter haar te rehabiliteren. Argument hiervoor was dat, hoewel het verhaal van de leerlinge onwaar bleek, ook het tegendeel niet was vastgesteld.

In zijn vonnis zegt de rechter dat de docenten die al in 2007 op de hoogte waren van de beschuldiging onjuist handelden door hun collega onwetend te laten. Voorts faalden de mededocenten door niet direct het College van Bestuur van de verwijten op de hoogte te brengen. Door dit verzuim heeft de docente schade geleden, waarvoor bedoelde collega’s van haar aansprakelijk zijn. Maar, zegt de rechter: „Omdat er geen sprake is van bewuste roekeloosheid danwel opzet van deze docenten heeft de school, als werkgever, de door deze docenten veroorzaakte schade te dragen.”

De school heeft volgens de rechter bij de afhandeling van de beschuldigingen onvoldoende rekening gehouden met het belang van de docente. De affaire werd nog ernstiger toen de school ten onrechte naliet haar te rehabiliteren. In plaats hiervan voegde het schoolbestuur extra vragen toe aan het eindrapport, zonder de beschuldigde docente hierover te informeren. De rechtbank noemt deze handelwijze ’zeer laakbaar’.

Voorzitter Berend Kamphuis van het bestuurscollege erkent dat de school fouten heeft gemaakt. Hij spreekt van een voor alle partijen ’zeer betreurenswaardige’ kwestie. Eind deze maand moet duidelijk zijn op welke wijze de ex-docente wordt gerehabiliteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden