Smalhout wilde na belediging De Leeuw meer dan 'oprecht excuus'

Dat Paul de Leeuw stopt bij de NCRV met het programma Herberg de Leeuw heeft volgens de omroep 'niets' te maken met de klacht van professor Bob Smalhout.

Dat neemt niet weg dat de professor meer dan diep beledigd was. Hij zei gisteren geen genoegen te nemen met het excuus van de NCRV voor de uitzending van Herberg de Leeuw op 15 september jongstleden. In die uitzending liet Paul de Leeuw een portret van de Utrechtse anesthesioloog en Telegraaf-columnist via computermanipulatie veranderen in een afbeelding van Adolf Hitler. Dit bij wijze van persiflage op de bekende tv-raadspelletjes.

De Leeuw maakte bij de gedaanteverandering van Smalhout opmerkingen die de advocaat van Smalhout, mr. B. van der Goen, vergelijkt met 'Bierkellerhumor', antisemitische grappen zoals die in de jaren twintig en dertig te horen waren in Duitse kroegen. De Leeuw zei dat de afgebeelde persoon miljoenen had laten verdwijnen, geen jodenkoeken lustte en zijn vakanties bij voorkeur doorbracht in Italië en Japan, omdat hij hield van 'jew-foetsie'. Smalhout, die jood is en wiens familie in de oorlog vrijwel geheel is uitgemoord, voelt zich door de uitzending gekwetst en beledigd.

Temeer, omdat NCRV-voorzitter Klop zich in dezelfde uitzending door Paul de Leeuw heeft laten interviewen over normen en waarden. Daarmee krijgt het optreden van De Leeuw een 'schijn van legitimiteit' en vallen 'grappen' waarvan de nazistische propaganda zich bediende, kennelijk binnen het christelijk waardenpatroon, schrijft Van der Goen in een brief aan De Leeuw, de NCRV en Klop. In die brief eist Van der Goen namens zijn cliënt dat op hetzelfde tijdstip van uitzending van Herberg de Leeuw zonder commentaar of geluid een tekst op het beeldscherm wordt geprojecteerd waarin wordt erkend dat De Leeuws optreden onrechtmatig was. Verder luidt de eis onder meer vergoeding van alle geleden materiële en immateriële schade.

Na een urenlange vergadering ging de NCRV gisteren niet verder dan het maken van een 'oprecht excuus' aan Smalhout. Aangevoerd wordt dat De Leeuw noch de NCRV van de joodse achtergrond van Smalhout op de hoogte was. ,,Alsof het minder erg zou zijn geweest als mijn vader pastoor of mijn moeder non was geweest, van onverdacht katholieke huize'', zo reageerde Smalhout gisteren. ,,Al jaren erger ik mij aan de programma's van Paul de Leeuw. Hij maakt geen leuke satire. Bij een persiflage op Anneke Grönloh hoorde ik hem zeggen: 'Kan je ook een druiper krijgen in je keel?'.

Ook Grönloh eiste dezer dagen dat De Leeuw zou stoppen met zijn toespelingen op haar vermeende drankgebruik en haar seksleven. R. Lips, directeur televisie bij de NCRV: ,,De kwestie- Grönloh heeft ermee te maken waar voor de NCRV de grens ligt.'' Later op de dag bleek dat de discussie over die grenzen het einde betekent van Herberg De Leeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden