Smakelijke heimwee

Adana yo¿urtlu Populair Turks snackgerecht

Adana yo¿urtlu

Nodig voor 4 personen (8 stuks):

300 g lamsgehakt

300 g Turkse yoghurt

¿ Turks brood

1 ui

2 tomaten

handje platte peterselie

handje munt

1 theel pimentpoeder

2 theel hot paprikapoeder

1 theel cayennepeper

4 eetl zonnebloemolie

zout en peper uit de molen

optie: 4 grote lichtgroene Turkse pepers (niet pittig)

In 13 stappen

1.

Leg alvast 8 houten satéprikkers in water.

2.

Laat de yoghurt uitlekken in een koffiefilterzakje in een zeef. Of gebruik een stukje kaasdoek.

3.

Roer 1 theelepel paprikapoeder met de zonnebloemolie tot een oranje saus.

4.

Snij het brood in 4 parten en die weer doormidden tot in totaal 8 stukken.

5.

Leg het brood met de opengesneden kant naar boven op een platte schaal.

6.

Ontvel de tomaten, verwijder de natte pitjes en snij in blokjes. Verdeel de tomaat over het brood.

7.

Rasp de ui, hak de peterselie en munt fijn, of kieper alles in de keukenmachine.

8.

Kneed samen met piment, de andere theelepel paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper grondig door het gehakt.

9.

Boetseer het gehakt tot langwerpige, iets platte spiesjes rondom de satéprikkers.

10.

Verhit een grillpan tot loeiheet. Bak de spiesjes in 2-4 minuten per kant gaar, afhankelijk van de dikte.

11.

Schep de ingedikte yoghurt op de tomaat. Druppel er wat oranje paprikaolie over.

12.

Leg de spiesjes erop. Sprenkel vooral ook eventueel bakvet uit de pan erop. Laat de smaken even 5 minuten intrekken.

13.

Gril intussen - als u heeft - ook de dikke groene pepers tot ze rustieke zwarte streepjes hebben.

Serveren

Leg de groene pepers tussen de broodjes en eet uit de hand.

Het moet maar weer eens gezegd: iedereen in Nederland, van Appelscha tot Zierikzee, heeft recht op een Turkse buurtsupermarkt. Daar fleurt het leven namelijk enorm van op. Je vindt er verse vijgen en granaatappels, sappige dadels en smakelijk lamsgehakt. Emmertjes yoghurt, enorme bossen verse kruiden voor een habbekrats, maar ook vergeten groenten als aardperen, pastinaken en verse kapucijners. Allemaal ingrediënten die je bij de autochtone grootgrutter zelden of nooit tegenkomt, maar waar je in een handomdraai de heerlijkste gerechten mee maakt. Bovendien maakt het aanbod nieuwsgierig naar Turkije zelf.

Trokken Nederlanders jarenlang als vaste prik in de zomer naar de Spaanse costa's, ineens werden die massaal ingeruild voor de Turkse Rivièra. Niet eens vanwege bovengenoemde culinaire verlokkingen, maar puur vanwege zon en goedkoop en all inclusive hamburgers. Onbegrijpelijk. Weemoedig denk ik terug aan mijn eerste Turkse ontbijt met olijven, tomaat, komkommer en harde schapenkaas, in een mooi houten koffiehuis in Bandirma. Of aan het parkje in Bursa waar ik een hele zondag doorbracht tussen de picknickende families en een ijscoman die met veel acrobatiek een curieus soort elastisch roomijs in hoorntjes schepte. Ach ja, die ontelbare tulpvormige glaasjes sterke Turkse thee die ik al triktrakkend dronk met een leraar Engels in Kiskalesi. Of het kneuterige kustplaatsje Anamuryum waar ik voor het eerst lahmacun at, een Turkse pizza besprenkeld met citroensap en dan opgerold met een ferme bos peterselie ertussen. Niet te vergelijken met hoe ik ze ken uit Nederland, met drie flinters smakeloze ijsbergsla en druipend van de knoflooksaus. En, wacht, het verslavend lekkere granaatappelsap mag ook niet onvermeld blijven, overal versgeperst bij straatstalletjes. Tussen het eten en drinken door sjeesde ik per bus van de indrukwekkende rotslandschappen in Cappadocia naar de antieke havenstad Efeze, maar ook naar het aandoenlijke museumpje in Iznik waar ze wegens ruimtegebrek alle archeologische vondsten maar in de tuin hadden geparkeerd. Reizen per bus werkt in Turkije als een trein. Zelfs het kleinste gehucht heeft een busstation met snelle, goedkope, chique danwel sjofele busopties, al naargelang haast en budget. Charmant detail: elke bus heeft een bijrijder die bij binnenkomst je handen besprenkelt met ouderwetse eau de cologne en je een flesje water (luxe firma's: cola) toestopt.

Mooie tijden.

Gelukkig is het bij heimwee makkelijk. Dan wandel ik even naar de Turk om de hoek voor yoghurt, tomaat, brood en lamsgehakt en maak ik het populaire snackgerecht adana yo¿urtlu oftewel pittige lamskebab. met yoghurt op knapperig brood.

Tips

Door de yoghurt te laten uitlekken, wordt hij nog steviger, denk hangop.

Tomaten ontvellen: aan de onderkant inkruisen met een scherp mes, even dompelen in kokend water, vervolgens afkoelen in koud water. Het vel kan er nu heel gemakkelijk worden afgetrokken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden