Smakelijke groene wolkjes

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Op pakjesavond bezorgt sint mij het cadeau voor de man die alles heeft. Uit een zware schoenendoos, begeleid door een gedicht dat 'lekkere koffie' rijmt op 'wat een boffie', komt een verzameling onderdelen. Mypressi, staat er op de doos, en het heeft iets met koffie te maken.

De volgende dag aan de keukenproeftafel ontstaat uit de samenstellende delen een slank apparaat van glanzend zwart en glimmend staal, dat wel iets van een insect weg heeft. Het is een jongensding: er zit een trekker aan. De handleiding maakt duidelijk wat het 'pressi' betekent in de naam: dit is een draagbaar espresso-apparaat.

In de ronde kop zit een spelonk waar water in moet, daaronder een zeef met minuscule gaatjes voor de koffie. Het handvat, het lijfje, biedt ruimte voor een koolzuurpatroon die de benodigde druk levert voor een schuimend bakje zwarte troost. Het enige dat ontbreekt is heet water. Dat is natuurlijk wel lastig. Hoe moet dat op het strand.

Een mooi ding is het wel. Alles valt soepel in elkaar met bajonetsluitingen, de patroon sist, eenmaal aangedraaid, alsof de Mypressie op stoom komt. De trekker overhalen zorgt voor een echte espresso, met een mooi laagje crema en een geur waarvan zelfs egels uit hun winterslaap komen.

Het apparaat komt van Brandmeesters, volgens de meegeleverde bon en kost 99 euro. Kan het meer dan koffiezetten? De schuimpjes van tomaat, van truffel en garnaal, bijvoorbeeld, die toprestaurants al jaren serveren.

Met Kerst volgende week zou dat wel eens een heel aardige toepassing kunnen krijgen. De mypressi werkt met druk, dus die moet het kunnen. Maar druk alleen is niet voldoende. Smeuige ingrediënten moeten het zijn, in smakelijke combinatie, alvast tot pulp gemalen want je kunt niet alles van de druk vragen.

Zout, avocado en crème fraîche, zo maar een heerlijke combinatie uit mijn kookschriftje. De staafmixer zorgt voor het verpulpen. Een lepel vult al het espresso-vergietje. Een patroon in het handvat, de trekker overhalen, de pressi spant zijn leden. Uit het koffietuitje komt een heel klein beetje lichtgroen schuin, net genoeg voor een halve theelepel. Hiervoor is de mypressi dus niet geschikt.

Maar lekker is het schuimpje wel, als een groene wolk. Nu wil ik ook het onderste uit de kan. Er zijn slagroomspuiten op de markt die ook met gaspatronen werken. Blokker heeft er eentje voor 19,99 euro. Er kan een halve liter in, voldoende voor één huishouden. Dat vraagt om experimenteren. Behalve de avocado-crème lijkt een bietenschuimpje me erg lekker, en hoe smaakt een blik sardientjes met room en Parmezaanse kaas?

Eerst de avocado. Om zeker te zijn van goede pulp wrijf ik het groenige goedje, na het pulpen ook nog door de fijne zeef. Nu lijkt de massa het meest op sap.

Helaas werkt het met de slagroomspuit niet zoals verwacht. De druk is te groot, het schuim komt in flarden naar buiten, als door de wind gejaagd. Ook de combinatie met de bliksardientjes ondergaat hetzelfde lot.

Het ligt niet aan mij, het moet aan de slagroomspuit liggen. Toch? Maar nee, uit een test met gewone slagroom blijkt dat de spuit het prima doet, de slagroom schuimt als een dolle hond.

Wat nu te doen? Een bevriende kok leent me een professionele slagroomspuit van het merk Kidde. Daaruit schuimt eindelijk een lichtgroene wolk avocado-schuim.

Zo'n Kidde kost meer dan honderd euro. Jammer dat een kerstcadeau er voor mij niet in zit. Voor het pakjesmoment van volgend jaar weet ik een goed cadeau voor de man die alles heeft. Een Kidde, svp.

voor info: www.brandmeesters.nl/shop/mypressi-twist.html en: www.cookinglife.nl/kidde-slagroomapparaat-05liter/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden