Smachtende blik was niet genoeg

Trijntje Oosterhuis strandt in halve finale Eurovisiesongfestival

JORIS BELGERS

Trijntje moet naar huis. Nederland mist dit jaar de finale van het Eurovisiesongfestival, nadat gisteravond haar uitvoering van het nummer 'Walk Along' door de internationale vakjury's en televisiekijkers niet goed genoeg werd gevonden. In Wenen zongen de eerste zestien deelnemers om een plek in de finale van het songfestival, komende zaterdagavond. De eerste tien mochten door, Trijntje zat daar niet bij.

Met de uitschakeling strandt de missie van de organiserende omroep AvroTros voortijds. En dat terwijl er na zeven jaar droogte de afgelopen twee jaar juist weer een stijgende lijn was gevonden. Anouk haalde in Malmö de finale, The Common Linnets kwamen vorig jaar in Kopenhagen zelfs tot een tweede plek. De verwachtingen rond Trijntje Oosterhuis waren dan ook hooggespannen.

Was het liedje gewoon niet goed genoeg? Toen Trijntje Oosterhuis in december haar nummer voor het eerst op de radio zong, waren de reacties lauw. Maar ja, een jaar geleden was er ook weinig enthousiasme rond The Common Linnets.

Dit jaar laaide het songfestivalvuur in Nederland pas echt op door de heisa om Trijntjes jurk, en de vraag, welke jurk het nou uiteindelijk zou worden.

Ophef is aandacht en aandacht betekent punten in de wereld van het songfestival. Maar het mocht niet baten. Bij de bookmakers stond Trijntje er in de aanloop naar de halve finale niet best voor.

Dat was vorig jaar ook het geval, maar waar Ilse DeLange en Waylon na de eerste repetitie flink opstoomden, zakte Trijntje juist verder weg in de voorspellingen van de bookmakers.

Op de dag van de generale repetitie uitte de zangeres nog haar ongenoegen over de belichting, ook was niet helemaal zeker of de plaatselijke cameraploeg wel overweg kon met alle aanwijzingen van de AvroTros-regisseur Hans Pannecoucke.

Want beeld is bij dit liedjesfestijn belangrijk. En bij Trijntje gebeurde op het podium bar weinig. Waar andere landen aankwamen met dansende politieagenten, vallende blaadjes, rokende draaikolken of stemmige slagschaduwen, keek Trijntje eigenlijk alleen maar smachtend in de camera. Vergeefs.

Daniël Dekker, delegatieleider van AvroTros, reageerde 'zwaar teleurgesteld'. "Trijntje is een ontzettend goede zangeres. Dan hoop je op z'n minst op de finale. Maar zo zijn de wetten van het songfestival. Albanië en Roemenië wel door. En je kunt niet met droge ogen beweren dat dat betere vocalisten zijn."

undefined

wel door

Roemenië

Hongarije

Rusland

Armenië

Griekenland

Albanië

Estland

Georgië

Servië

België

undefined

niet door

Nederland

Finland

Moldavië

Denemarken

Macedonië

Wit-Rusland

Uitslag halve finale

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden