Smaakvol en inventief dierenspektakel

Musical

The Lion King

Stage Entertainment

****

De leeuw brult weer in Scheveningen want 'The Lion King', die hier van 2004 tot 2006 speelde, is terug. En het blijft niet bij leeuwen: alleen al in de openingsscène wordt het publiek overrompeld door een parade van prachtig vormgegeven dieren. Elegante giraffen (acteurs met stelten aan armen en benen en een langwerpige hoed als giraffennek en -hoofd), een statig waggelende olifant die tussen het publiek door loopt met een koddig klein olifantenmeisje in haar kielzog, een vrolijk hopsende neushoorn, springende antilopen en hoog fladderende vogels aan lange stokken.

De kracht van deze topmusical uit 1997 zit hem in de smaakvolle en inventieve vormgeving van de dieren, ontworpen door de originele regisseur Julie Taymor. Dit concept, waarbij het publiek ziet hoe de illusie van het dierenrijk gemaakt wordt, werkt nog steeds en bezorgt de musical zijn vier sterren.

De leeuwen dragen maskers die óp het hoofd staan in plaats van vóór het gezicht, waardoor je de expressie van de acteurs ziet en tegelijkertijd het dier. Andere acteurs bedienen dierenpoppen waarmee ze lijken te versmelten: het stokstaartje komt tot leven en de acteur beweegt mee en geeft hem expressie.

Disney, eigenaar van de rechten, eist dat iedere versie wereldwijd hetzelfde is. Dat maakt een heropvoering weinig verrassend. En dus zien we volgens hetzelfde procedé hoe de gemene leeuw Scar zijn broer - en koning - Mufasa vermoordt en diens zoontje Simba de schuld geeft. Simba vlucht, groeit op bij vrolijke vrienden maar wordt door zijn vriendinnetje Nala teruggehaald om het land te redden nadat Scar een pact sloot met gewetenloze hyena's.

Toch zijn er wat veranderingen: knipogen naar André van Duin en de film 'Frozen' bijvoorbeeld. Bovendien, en dat is jammer, is het decor vereenvoudigd: de grote symbolische rots én het gras van de savanne stijgen niet meer vanuit de bodem omhoog, ze schuiven gewoon zijwaarts het toneel op. De live muziek, met veel percussie en Afrikaans klinkende koren (Elton John & Lebo M.) blijft sterk, maar het spel is in deze versie minder overtuigend. De humor van hofvogel Zazu en de hyena's is minder scherp. Scar is niet optimaal griezelig en de sterfscènes van Mufasa en Scar zijn wat vluchtig en knullig, wat de impact verkleint. Steve Beirnaert is wel zeer geestig als Timon en Naidjim Severina speelt mooi de kwetsbaarheid van de volwassen Simba, worstelend met schuldgevoel, verliefdheid en overmoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden