Slurf om het dikke lijf van Dik

Musical

Dik Trom (6+) Rick Engelkes Producties ¿¿¿

Het leven is simpel in de wereld van Dik Trom. In deze musical, die op een enkel personage na niets te maken heeft met de boeken van C.J. Kievit van een dikke eeuw geleden, worden problemen met eenvoudige middelen opgelost. Allard Blom schreef een script met nieuwe liedjes (muziek: Fons Merkies) waarin Dik, een enthousiaste jongen met een gouden hart, het blinde meisje Nelly weer wil laten zien. Een zwerver ¿ die tegelijkertijd verteller is ¿ weet toevallig dat ogendokter, professor Augenblick, die week het dorp bezoekt. Dik organiseert een circus om vóór die tijd geld in te zamelen voor een oogoperatie.

Daarbij wordt hij dwarsgezeten door Nelly's gemene moeder: Mevrouw Schimmelpenninck (Vera Mann) die bang is dat een ziende Nelly te eigenwijs zal worden. Maar natuurlijk loopt alles goed af. Een sprekende papegaai geeft een belangrijke boodschap door; de zwerver blijkt een magiër te zijn die ¿ alweer toevallig ¿ vroeger een circusact had met de olifant die Schimmelpenninck als pr-stunt voor haar warenhuis ingehuurd heeft. De magiër tovert Schimmelpenninck weg, de professor opereert Nelly gratis en niet Schimmelpenninck maar een heuse circusartiest blijkt Nelly's echte moeder te zijn.

Het wemelt van de zoete levenslessen zoals: "Wie buitenkant verwart met hart, verdient alleen de grootste smart" en: "Als er iets misgaat, heb je ook iets geleerd". Toch is het geen van-dik-hout-zaagt-men-planken-voorstelling.

Dat komt doordat de musical met liefde is gemaakt. De kleine cast (zes volwassenen, drie kinderen) speelt in een eenvoudig, maar vrolijk gekleurd decor zorgvuldig de 19 uiteenlopende rollen. Er wordt door iedereen goed geacteerd en gezongen, wat vooral bijzonder knap is van de kinderen Joes Brauers (Dik), Rosanne Waalewijn (Nelly) en Bauke van Boheemen (Karel). Met schijnbaar gemak spelen zij dragende rollen.

Regisseur Dick van den Heuvel schept melancholische taferelen die door hun eenvoud krachtig binnenkomen bij het publiek. Een acteur/accordeonist speelt live op het toneel trage, zware akkoorden wanneer de olifant binnenwaggelt. Die olifant is mooi van lappen en doeken gemaakt en wordt zichtbaar door mensen bewogen, maar dat doet niets af van de magie van zijn verschijning. Hij wiegt charmant met zijn hoofd en slurf en komt ingenieus én simpel tot leven. Dik en de olifant tasten elkaar vervolgens teder af. Een warme omhelzing volgt: de slurf slaat liefdevol om het door anderen bespotte dikke lijf van Dik. Piano en gitaar spelen daar subtiele klanken bij. En een stem zingt: "Wat je denkt of voelt, word je door niemand afgenomen". Grote levenswijsheden, kleurrijk op maat gemaakt voor basisschoolkinderen.

Bianca Bartels

Te zien t/m 28 april 2013, www.diktrom.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden